Konya'nın Çumra ilçesinde yer alan, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Çatalhöyük, 9 bin yıl öncesine ait benzersiz bir tarihsel mirası ziyaretçileriyle buluşturuyor. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin 14 ay önce hizmete sunduğu Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi, bölgedeki tarihsel ören yerinin daha geniş kitleler tarafından tanınmasına katkı sağlıyor.

Çatalhöyük2-1

Merkez, yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekerken, interaktif ve dijital cihazlar aracılığıyla 9 bin yıl öncesine ait yaşam biçimlerini, hayvan türlerini, bitki örtüsünü ve arkeolojik buluntuları keşfetmelerine olanak tanıyor. Ziyaretçiler, merkeze gelerek, Çatalhöyük’ün kapısız evlerine, duvar çizimlerine, kadın-erkek heykelciklerine, yırtıcı hayvan kemiklerine ve çoklu mezar yapılarına dair önemli izleri gözlemliyor. Ayrıca, bilim dünyasında önemli keşiflere kapı aralayan buluntuların replikaları da merkezde sergileniyor.

Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi Sorumlusu Gülsün Ergen, merkezin Türkiye’deki ilk ahşap konstrüksiyonlu karşılama merkezi olduğunu belirterek, "Ziyaretçilerimizi dijital cihazlarla 9 bin yıl öncesine götürüyoruz. O dönemdeki yaşam hakkında bilgi veren interaktif uygulamalar, ziyaretçilere hem eğitici hem de heyecan verici bir deneyim sunuyor" dedi. Merkezde, geleneksel yaşamı yansıtan model evlerin deneyimlenebilmesi de büyük ilgi görüyor. Ziyaretçiler, 9 bin yıl önce bir ailenin yaşadığı evi gezerek, dönemin yaşam tarzını daha yakından keşfediyorlar.

Frigya Vadisi, her sezon ziyaretçilerini ağırlıyor Frigya Vadisi, her sezon ziyaretçilerini ağırlıyor

Çatalhöyük3

Merkez, 1,5–2 saat süren gezilerle, tarih meraklılarına derinlemesine bir deneyim sunuyor. Ziyaretçiler, Çatalhöyük’ün arkeolojik ve kültürel zenginlikleri hakkında kapsamlı bilgilere ulaşabiliyor. Ergen, orijinal eserlerin Ankara Medeniyetler Müzesi ve Konya Arkeoloji Müzesi’nde sergilendiğini, ancak Çatalhöyük’teki merkezde de önemli eserlerin ve kazı alanının ziyaretçilere sunulduğunu belirtti.

Kaynak: AA