Kültür-sanat

Sivas Ulu Camii için restorasyon projesi başlatıldı

Sivas Ulu Camii'nin 117 santimetre eğimli minaresi, çelik halatlarla sabitlenip güçlendirilecek. 8 asırlık minarenin devrilmemesi için yapılan projede, tarihi yazılar ve çiniler de restore edilecek.

Abone Ol

Sivas’ın simgelerinden biri olan ve 117 santimetre eğimiyle İtalya'nın ünlü Pisa Kulesi’ne benzetilen Sivas Ulu Camii minaresi, yapılan projeyle korunmaya alınacak. 8 asırlık cami minaresinin devrilmemesi için çelik halatlarla sabitlenmesi planlanırken, restorasyon sırasında minarenin üzerindeki tarihi yazıların da onarılacağı belirtiliyor.

Sivas Ulu Camii, 1197 yılında Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı 2. Kudbeddin Melikşah döneminde, Kızılarslan bin İbranim tarafından yaptırıldı. Minaresinin 117 santimetre eğimli olması, yapıyı benzersiz kılan en dikkat çekici özelliği. Sürekli olarak ölçülen minare, yılda yaklaşık 1,5 santimetre eğilerek ilerleyen bir deformasyon gösteriyor. Ayrıca, minare uydu teknolojisi ile takip ediliyor.

‘ÇELİK KAZIKLARLA GÜÇLENDİRİLECEK’

Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü, minarenin korunması amacıyla projeyi hayata geçirdi. Proje kapsamında, Türk ve İtalyan bilim adamlarının ortak çalışmasıyla, minarenin içine 40 metre uzunluğunda 8 çelik kazık yerleştirilecek. Bu kazıklar, minarenin yapısal güvenliğini artırmayı ve uzun yıllar boyunca sağlam kalmasını sağlamayı amaçlıyor. Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, minarenin eğiminin 117 santimetre olduğunu ve bu eğimin, eski tabirle "Şakül Doğrusu" olarak adlandırıldığını belirtti. Ayrıca, minarenin tarihi fotoğraflarına bakıldığında, eğimin zaman içinde aynı şekilde devam ettiğini vurgulayan Karaca, "Minarenin kendi haline terk edilmemesi gerekiyor. Yabancı bilim insanlarının desteğiyle, minarenin restorasyon sürecine dair özel bir proje geliştirdik" dedi.

‘YAZILAR VE ÇİNİLER DE RESTORE EDİLECEK’

Minaredeki yazılar ve süslemeler de restorasyonun bir parçası olacak. Karaca, minarenin en üst kısmında yer alan ve "Mülk Allah'ındır" anlamına gelen "El Mülk-ü Lillah" yazısının tespit edildiğini ifade etti. Ayrıca, minarenin üzerinde yer alan çinilerin turkuaz ve mavi renklerde olduğunu, alt kısımlardaki yeşil renkli çinilerin de restore edileceğini belirtti. Minarenin iç duvar kalınlığının 80 santimetre civarında olduğunu belirten Karaca, bu yapının, dualarla ayakta duran bir yer olduğunu ve en kısa sürede korunması gerektiğini söyledi. "Proje ve maliyetlerimiz hazır, şu anda Ankara'nın onayını bekliyoruz. Onay alınır alınmaz restorasyona başlayacağız" diyerek sözlerini tamamladı.