Nihat AK/EGE TELGRAF- Ege Telgraf gazetesinin manşetinde yer alan kuyumcuların taleplerine dair haber, ülke ekonomisine yön verenlerin dikkatini çekmeyi başardı. Haberde, İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu, sektördeki sıkıntıları dile getirerek ülke ekonomisini yöneten yetkililere çağrıda bulunmuştu. Başkan Buyrukçu, küçük kuyumcu esnafının ithalat kotası nedeniyle işlenmemiş altına ulaşmakta zorlandığını ifade ederek, soruna çözüm talep etmişti. Bu talepleri dikkate alan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, altın kotasında bir gevşetme yapılacağı müjdesini verdi.
12 TONDAN 14 TONA
Şubat ayında, altın ithalatına uygulanan kota gevşetilecek. Aylık kota, mevcut 12 tondan 14 tona çıkarılacak. Eklenen 2 tonluk kotanın bir tonu mücevher ihracatçılarının talepleri için, diğer bir tonu ise aracı kuruluşlar için tahsis edilecek. Bakan Şimşek, “Cari açıktaki gelişmeler çerçevesinde ayrıca ilave adımlar atılabilir” dedi. Bakan Şimşek, ilerleyen 6 aylık dönemde ithalat işlemlerinin izlenerek, cari açıktaki gelişmelere göre kotanın yeniden değerlendirilebileceğini belirtirken, “Artırılan 2 tonluk kotanın yarısı mücevher ihracatçılarının taleplerinin karşılanması için ayrılacak. Diğer yarısı ise kotadan daha düşük yararlanan şirketlere tahsis edilecek” açıklamasında bulundu.
Son dönemde işlenmiş altın ithalatında yaşanan gelişmeleri de yakından takip ettiklerini dile getiren bakan, “İşlenmiş altın ithalatı yoluyla kota uygulamasının etrafından dolanılmasının engellenmesi için gerekli çalışmalar yapılacaktır” şeklinde konuştu.
2023’TE KONMUŞTU
2023 yılı boyunca altın ithalatındaki artışın cari dengeyi olumsuz etkilemesi nedeniyle, işlenmemiş altın ithalatına yönelik tedbirler alındı. Bu tedbirler arasında, kota uygulamasına 7 Ağustos 2023 tarihinde geçilmesi kararı alındı. Kota, başlangıçta aylık 12 ton olarak belirlenmişti.