Sigortacılık ve Özel Emetklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) mevzuata aykırı işlemleri ve kötü yönetimleri nedeniyle Türkiye’de faal iki sigorta şirketine el koyarak söz konusu şirketlerin mevcut yönetim kurulu üyelerinin tamamının görevlerine son verilerek yeni yönetim kurulu üyelerinin atanmasına ve sigorta portföylerinin idaresinin Güvence Hesabına bırakılmasına karar vermesinin ardından, dün akşamdan itibaren bir takım poliçe iptallerine gitmesi sektörde büyük paniğe neden oldu.

120 bin civarındaki sigortalı, binlerce acente ve çalışan günlerdir büyük mağduriyet ve belirsizlik içerisinde olduğu iddia edildi. Bu hafta sonu gece yarısı bu şirketlerden yapılan kasko, yangın, konut ve zorunlu koltuk ferdi kaza sigortaları gibi poliçelerinin iptal edilmeye başlandığı belirtiliyor.  

SEDDK AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) 28 Kasım 2023 günü bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bilindiği üzere sigortacılık ve özel emeklilik sektörü Kurumumuzun sürekli gözetim ve denetimi altındadır. Uluslararası saygınlığa ve güçlü sermaye yapısına sahip olan sektörümüz, son dönem finansallarına göre sermaye yeterlilik seviyesinde ve özkaynak karlılığında tarihi zirvelere ulaşmıştır. Bununla birlikte; mevzuata aykırı işlemleri ve kötü yönetimleri nedeniyle Kurumumuzca bir süredir kademeli önlemler uygulanan ve verilen makul süreye rağmen durumlarını iyileştiremeyen GRI SİGORTA ANONİM ŞİRKETİ ve SINIRLI SORUMLU MELLCE KARŞILIKLI SİGORTA KOOPERATİFİ’ne, sigortalılarımızın hak ve menfaatlerinin korunması ve sektörümüzün negatif yönde etkilenmemesi amacıyla tedbir uygulanması gereği hasıl olmuştur. Bu bağlamda; 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 20’nci maddesi uyarınca söz konusu şirketlerin mevcut yönetim kurulu üyelerinin tamamının görevlerine son verilerek yeni yönetim kurulu üyelerinin atanmasına ve sigorta portföylerinin idaresinin Güvence Hesabına bırakılmasına karar verilmiştir. Süreçten etkilenenlerin sigortalılığının devamı ve haklarının korunması amacıyla, Türkiye Sigorta Birliği öncülüğünde telafi edici planlar oluşturulması için gerekli girişimler başlatılmıştır. Yukarıda bahsedildiği üzere söz konusu tedbirlerimiz; sektörümüzü etkilemeyecek ölçekteki mezkur şirketlerle sınırlı olup, ısrarlı kötü yönetim ve mevzuata aykırı işlemleri sona erdirmeye yöneliktir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

ACENTELER ÇOK TEDİRGİN

Kartlı ödemeler ağustosta 1,42 trilyon liraya ulaştı Kartlı ödemeler ağustosta 1,42 trilyon liraya ulaştı

Yapılan bu açıklamanın ardından kasko poliçelerinden başlanarak poliçelerin bu akşamdan iptal edilmesi üzerine, acenteler büyük panik yaşadı. Watsapp grupları üzerinden birbirleriyle yazışan acenteler, durumun Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere, ilgili bakanlıklara, illerde ticaret odalarına acilen bildirilmesi hatta bu konuda eyleme geçilerek basın açıklamaları yapılmasını istedi. 

Acenteler 9 maddede sıraladıkları watsapp yazışmasında durumu şöyle izah etmeye çalıştı:

1- Sigorta şirketlerine sermaye artırımı konusunda önceki SEDDK tarafından bir süre verilmiş tabi burada önceki SEDDK yönetimi bir kaç kez süreci uzatmış ancak başkan değişince son verilen tarih olan 30 Kasım beklenmeden şirketlere el konulmuş hatta Mellce şirketinin el konulmadan önce 45 milyon sermaye ilavesi yaptığı söyleniyor.

2- Sigorta şirketlerine 28 Kasımda el konulduğunda açıklanan basın duyurusunda sektörün zarar görmemesi adına bu şirketlere el konulduğu vurgusu yapıldı ancak bir yol haritalarının olmadığı gibi sektörü rahatlatmak adına herhangi bir açıklama yapmaktan bile imtina ettiler.

3- Kendilerine bu şirketlerin mağduriyet yaratmalarında SEDDK’nın da sorumlu olduğu ve bu nedenle şirketlerin portföylerinin bir kamu şirketi tarafından yönetilmesi gerekliliği yazılan zararın kamu şirketi tarafından karşılanması sektörün ve sigortalıların zarar görmemesi gerektiği iletilmesine rağmen bu teklif yok sayıldı.

4- Şiketlere el konulduğu günün 1 gün sonrasında 17 şirketin genel müdür ve yardımcılarının olduğu toplantıda şirketlere poliçe iadelerinin bonus olarak sbm sistemine tanımlanacağı ve bir kısmının devlet tarafından karşılanıp bir kısmının da sigorta şirketleri tarafından karşılanması gerektiği yönünde bilgilendirme yapılmış ve sigorta şirketlerinin de buna hayır demediği bilgisi mevcuttur ancak o günden bu güne herhangi bir aksiyon alınmamıştır şu an sbm de tüm iade rakamları yazmasına rağmen hala ne beklendiği anlaşılamamaktadıri

5- El konulduğu günden bu güne onlarca hasar oluşmuş başlangıçta hasar dosyası bile oluşturulmamış, sonrasında hasar dosyası oluşturulmuş fakat araç onarımlarına başlanması mümkün olmamış müşteri ile acente karşı karşıya bırakılmıştır.

6- Acente arkadaşlarımızdan aldığımız bilgilere göre müşterileri tarafından tartaklanan, tehdit edilen, senet imzalatılan durumlar söz konusu olup süreç ilerledikçe bunların artmasından tedirgin olunmaktadır.

7- İzmir de bulunan genel müdürlük binasında 20 kadar personel binada tutulup öfkeli insanların hedefi haline getirilmektedir.

8- Acente arkadaşlarımız her gün bıkmadan usanmadan SEDDK’yı, güvence hesabını, diğer sigorta şirket yöneticilerini aradılar sorunun çözümü ile alakalı en ufak bir sonuç alamadılar muhatap bulamadılar bu süreçte SEDDK başkanı hiç bir açıklama yapma gereğinde bulunmadı.

9- İçerden aldığımız bilgiler doğrultusunda 55.000.000 kesinleşmiş hasar var istatistikler ile hesaplandığında 1.000.000.000 civarı hasar oluşması söz konusu şirket kasasında 450.000.000 para var bu haliyle Türkiye Sigorta’ya devredilse 600.000.000 zarar ile Türkiye Sigorta’nın bu işin üstesinden gelmesi olası bir şey depremde Türkiye Sigorta 2.000.000.000 bağışta bulundu, bu da sigorta sektöründe bir deprem olarak görülebilir.

Kaynak: Ege Telgraf