1 Temmuz 2025'ten itibaren satılacak sıfır taşıtlar da bu sistemin içine alınacak. Buna göre, vergi mükellefleri taşıtlarına 31 Aralık 2024'e kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırmak zorunda kalacak.

UTTS'nin Amaçları

EPDK tarafından yayımlanan tebliğ, akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğini sağlamak ve kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele etmek amacıyla hazırlanmıştır. Akaryakıt istasyonlarına kurulacak UTTS sayesinde taşıtların plakaları otomatik olarak tanınacak ve akaryakıt alım işlemleri daha şeffaf bir şekilde gerçekleştirilecektir.

TTB, taşıta ait plaka bilgisi ve mükellefe ilişkin diğer bilgileri hafızasında tutarak, akaryakıt alımı sırasında bu bilgileri Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) cihazı aracılığıyla otomatik olarak yeni nesil pompa ödeme kaydedici cihazlara iletecektir. Böylece, plaka bilgilerinin elle girilmesine gerek kalmayacak.

Uygulama Tarihleri

Sistem, 1 Ocak 2025'ten itibaren vergi mükellefleri tarafından kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan taşıtlar için uygulanmaya başlayacak. Sıfır taşıtlar ve özel taşıt tanıma sistemleri kullanan araçlar da UTTS kapsamına alınacak. Vergi mükellefleri, taşıtlarına 31 Aralık 2024'e kadar TTB taktırmak zorunda. Ayrıca, akaryakıt istasyonlarında en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatları üzerine de bu tarihe kadar TTO taktırılması gerekecek.

Muafiyetler

Güncel Döviz Kurları | Dolar ve Euro Kaç TL Oldu? (21 Aralık 2024) Güncel Döviz Kurları | Dolar ve Euro Kaç TL Oldu? (21 Aralık 2024)

Genel bütçeye dahil daireler, özel bütçeli idareler ve bunlara bağlı kurumlar ile mahalli idarelerin taşıtları için TTB takılması zorunlu olmayacak. Ayrıca, yabancı devletlerin Türkiye'deki diplomatik temsilcilikleri ve uluslararası kuruluşlara ait taşıtlar için de TTB zorunluluğu bulunmayacak.

Bu düzenleme, akaryakıt piyasasında şeffaflığın artırılmasına ve kayıt dışı ekonominin azaltılmasına yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: Bigpara Hürriyet