Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Özlem Yavuzer Kuzu, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının hamileler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti. Özellikle terleme yoluyla vücudun aşırı su ve mineral kaybetmesi, hamile kadınlar için sağlık risklerini artırıyor.

Op. Dr. Kuzu, yüksek sıcaklıkların hamile kadınlar arasında şiddetli kasık ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi belirtilerin artmasına yol açtığını ifade etti. Bu belirtilerin, yetersiz sıvı tüketiminin neden olduğu susuzluktan kaynaklandığını vurgulayan Kuzu, hamilelerin bol su tüketmelerinin önemine dikkat çekti.

Binlerce yıldır insanlığa şifa oluyor: Hipokrat’ın bile reçetesinde var Binlerce yıldır insanlığa şifa oluyor: Hipokrat’ın bile reçetesinde var

Hamilelik döneminde vücudun su ihtiyacının arttığını ve ekstra su kaybının halsizlik, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü ve şeker düşüklüğüne neden olabileceğini söyleyen Dr. Kuzu, “Gebelerin normal insanlardan daha fazla su kaybettikleri için bol su tüketmeleri gerekmektedir. Sıcak havalar sadece su değil, aynı zamanda minerallerin de kaybına neden oluyor. Bu mineral kayıpları bulantı, kusma ve ishale sebep olabilir. Gebelerin dengeli beslenmeye ve günde bir veya iki adet sade maden suyu içmeye dikkat etmeleri önemlidir” dedi.

Sıcak havaların yanı sıra klimaların da hamileler üzerinde etkili olabileceğini belirten Dr. Kuzu, klima kullanımının vücutta dehidrasyona yol açabileceğine dikkat çekti. Klima karşısında geçirilen zamanın, su kaybını artırabileceğini ifade eden Kuzu, “Klimalı ortamlarda da bol sıvı tüketimine özen gösterilmelidir. Ayrıca, klimanın neden olduğu grip enfeksiyonları ve diğer rahatsızlıklar da sıklıkla görülmektedir. Tuz ve mineral kaybını telafi etmek için dengeli beslenmek ve yeterli sıvı almak gerekmektedir. Sade maden suyu bu konuda etkili bir çözüm olabilir” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA