Bayraktar, "Rutin bir tarımsal uygulama gibi yapılan ve toprak verimliliğine uzun vadede ciddi zararlar veren anız yakma, tarım arazilerinde verimliliğin kaybolmasına neden oluyor" dedi. Kontrolden çıkan anız yangınlarının çiftçilerin emeklerini yok ettiğini ve toprağın geleceğini tehlikeye attığını belirten Bayraktar, gıdaya olan ihtiyacın arttığı bu dönemde tarımsal üretimi tehlikeye atma lüksünün olmadığını vurguladı.

TOKİ'nin yüzde 25 indirim kampanyası 23 Eylül'de başlıyor| Konut ve iş yerlerinde fırsatlar sunulacak TOKİ'nin yüzde 25 indirim kampanyası 23 Eylül'de başlıyor| Konut ve iş yerlerinde fırsatlar sunulacak

Anız yakmanın kısa vadede yabancı ot ve haşereleri yok etmek gibi bazı faydalar sağladığını ancak toprağa verdiği zararların çok daha büyük olduğunu ifade eden Bayraktar, "Anız yakmak, doğal ve tarımsal ekosistemin tahrip olmasına, organik maddece yetersiz olan topraklarımızın iyice fakirleşmesine ve toprağın su tutma kapasitesinin azalmasına neden oluyor" dedi.

Bayraktar, hasat sonrası tarla yüzeyinde kalan bitkisel artıkların toprağı koruduğunu ve erozyonu önlediğini belirterek, çiftçilerin anız yakmak yerine alternatif uygulamaları tercih etmeleri gerektiğini söyledi. Ayrıca, son beş yılda Türkiye’de çıkan orman yangınlarının %5,6'sının anız yangınlarından kaynaklandığını ve bu yangınların doğal kaynaklar üzerinde büyük tehdit oluşturduğunu kaydetti.

Anız yakmanın yerine, doğrudan ekim teknolojisi gibi modern ve sürdürülebilir tarım yöntemlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini ifade eden Bayraktar, çiftçilerin toprağı koruma ve verimliliği artırma konusunda daha bilinçli olmaları gerektiğini vurguladı. Yerel yönetimler ve ilgili kurumların bu konuda gerekli tedbirleri alması gerektiğini belirtti.

Kaynak: İHA