Selçuk Üniversitesi'nde (SÜ) başlatılan bir projeyle, ozon tedavisinin diyabette görülen bilişsel bozulmalar ve hastalığa bağlı komplikasyonlar üzerindeki etkileri araştırılacak. Projenin yürütücülüğünü, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muaz Belviranlı üstleniyor. TÜBİTAK 1001 Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Uygulamaları Özel Çağrısı kapsamında desteklenen proje, ozon tedavisinin diyabetle ilişkili nöropati (sinir hasarı), retinopati (göz hasarı), nefropati (böbrek hasarı) gibi rahatsızlıkların yanı sıra diyabetik yaraların tedavisindeki etkilerini inceleyecek.
Prof. Dr. Belviranlı, ozon tedavisinin bu alandaki kullanımının dünya çapında arttığını belirterek, bu tedaviye dair bilimsel altyapının güçlendirilmesinin önemine vurgu yaptı. Belviranlı, "Ozon tedavisi, diyabetin neden olduğu çeşitli rahatsızlıklar ve diyabetik yaraların tedavisinde yaygın bir şekilde kullanılsa da, bu kullanımlara dair bilimsel altyapı eksik ve özellikle diyabetle ilişkili hastalıklar üzerindeki etkileri henüz yeterince bilimsel temele oturtulmamış durumda. Bu projeyle, ozon terapinin diyabet üzerindeki etkilerini araştırarak bu alanda sağlam bir bilimsel temel oluşturmayı amaçlıyoruz" dedi.
“Ozonterapinin Deneysel Tip 2 Diyabet Modelinde Kognitif Fonksiyonlar Üzerine Etkisi ve Kas-Beyin Ekseninde Mitokondriyal Biyogenez ve İrisin Rolü” başlıklı projede, Prof. Dr. Muaz Belviranlı'nın yanı sıra araştırmacılar Prof. Dr. Nilsel Okudan ve Arş. Gör. Dr. Tuğba Sezer de yer alıyor.