Medical Park Karadeniz Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Duygu Doğdu Topaloğlu, hamilelikte görülen mide bulantısının genellikle hormon değişikliklerine bağlı olduğunu belirterek, "Hamilelikte mide bulantısı genellikle gebeliğin 6'ncı haftasında başlar, 10'ncu haftada zirveye ulaşır ve 17-20'nci haftalar arasında azalarak sona erer" dedi.
Dr. Topaloğlu, bulantıların sabah saatlerinde daha fazla görülse de günün herhangi bir saatinde de yaşanabileceğini ifade etti. Ayrıca, mide bulantısı yaşanmayan hamileliklerin endişe verici olmaması gerektiğini, sağlıklı bir hamilelik süreci geçiren bazı kadınlarda bu semptomun gözlemlenmeyebileceğini vurguladı.
Op. Dr. Topaloğlu, hamilelikteki mide bulantılarının çeşitli nedenlere dayandığını belirtti: "HCG hormonunun artışı, östrojen seviyelerindeki yükselme, metabolik değişiklikler, koku hassasiyeti, stres, gastrit, reflü, kan şekeri düşüklüğü ve yorgunluk bu bulantılara yol açabilir," dedi. Bununla birlikte, bulantı ve kusmayı tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi olmadığını, ancak bazı takviyelerin şiddetli bulantıları hafifletebileceğini söyledi.
MİDE BULANTISINA İYİ GELECEK ÖNERİLER
Gebelikte bulantıyı hafifletmek için bazı önlemler alabileceğini belirten Dr. Topaloğlu, şu önerilerde bulundu: "Sizi rahatsız eden kokulardan kaçının. Az ve sık sık beslenmeye özen gösterin. Tuzlu kraker gibi atıştırmalıklar mideyi rahatlatabilir. Yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçının. Dinlenmek, bulantıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, zencefil takviyesi de bulantıları gidermede etkili olabilir."
Dr. Topaloğlu, şiddetli bulantıların göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek, "Ağızdan beslenmenin mümkün olmadığı, günde 3-4 kez kusmanın yaşandığı, kilo kaybı yüzde 5'i aşan ya da kan tablosunda bozulma görülen durumlar hastanede tedavi gerektirebilir" şeklinde uyardı.