Berna Sever / EGE TELGRAF- Şeker hastalarının diyetlerine uymakta neden zorluk çektiği, genellikle yanlış anlamalardan ve alışkanlıklardan kaynaklandığını belirten uzmanlar, “Çoğu zaman bu hastalar, diyet programlarını uygulayamamakla suçlanıyor ancak durum bu kadar basit değil. Diyabet hastaları, sağlıklı olmak ve iyileşmek istiyorlar. Ancak günün başlangıcında yapılan hatalar ve kan şekeri dengesizlikleri, günün geri kalanında doğru beslenmelerini zorlaştırıyor. Bu durum, bir gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemeye benziyor: İlk düğme yanlış iliklenirse, geri kalan düğmeler de doğru yapılamaz. Aynı şekilde, sabah doğru bir kahvaltı yapılmadığında, gün boyunca sağlıklı beslenmek imkansız hale gelebiliyor” dedi. Uzmanlar, merak edilen soruları yanıtladı…

Kahvaltıda Neler Yemeli?

Uzmanlar, şeker hastalarının kahvaltıda tüketmeleri gereken 5 besin maddesi ve kaçınmaları gereken 5 besin maddesi hakkında bilgi veriyor. İşte bu besinler:

  1. Yumurta: Yumurta, protein ve yağ içeren mükemmel bir besindir. İçerdiği kolin, karaciğerin detoksifikasyonuna yardımcı olur ve nörolojik sağlığı destekler. Diyabet hastaları için kas kaybını önleyici özelliklere sahiptir.
  2. Kaymak: Kaymak, sağlıklı yağlardan zengindir ve kan şekerinin yavaş yükselmesini sağlar. İçerdiği özel yağ asidi olan ceylan, anti-kanserojen ve anti-diyabetik özellikler taşır. Kaymak, laktozlu süt ürünlerinin yerine geçebilir.
  3. Kuruyemişler: Kuruyemişler, yüksek protein ve sağlıklı yağ içerir. Çinko, selenyum ve bakır gibi mineraller bakımından zengindirler ve bağışıklık sistemini desteklerler. Kuruyemişler, ekmek yerine tüketilebilir.
  4. Kök Sebzeler: Domates, havuç, kırmızı pancar ve turp gibi kök sebzeler, vücudun ihtiyaç duyduğu şekerleri sağlar. Bu besinler ayrıca antioksidan ve lif içerir, bu da şeker hastalarının bağışıklık sistemini destekler.
  5. Şeker ve Meyve: Şeker ihtiyacı meyve ve reçel yerine kök sebzelerden karşılanmalı. Meyveler, kan şekerini yükseltebilir ve bu, şeker hastaları için zararlı olabilir.

Son olarak yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Bu besinlerin doğru şekilde tüketilmesi, şeker hastalarının günlük yaşamlarını daha dengeli ve sağlıklı hale getirmelerine yardımcı olabilir. Diyetlerini yeniden düzenleyerek ve yukarıda belirtilen besinleri tüketerek, hastalar sağlıklı bir yaşam sürme yolunda önemli bir adım atabilirler.”

Kaynak: Ege Telgraf