Ekonomi

Şehir dışında okumak hayale mi dönüşüyor!

Artan kira fiyatları sonrası barınma sorunu yaşayan öğrenci çözümü oda kiralamakta buluyor. Uzmanlar ise bunun güvenlik sorunu oluşturabileceği görüşünde

Abone Ol

Memduh GÜNEY/EGE TELGRAF-  Kiralık konut fiyatları her geçen gün artıyor. Kiraya en çok zam yapılan iller sıralamasında Muğla ve İstanbul’un ardından üçüncü sıraya yerleşen İzmir’de kiralık konut fiyatları cep yakıyor. Öğrencilerin lise ve üniversite tercih sonuçları, memur atamaları ve düğünlerin artışa sebep olduğunu aktaran İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün öğrenciler için ayrı bir parantez açtı. 

“Türkiye’nin birinci sorunu barınmadır” diyen Akgün, “Öğrenciler ve aileler üniversiteden kaçma noktasına geldi” ifadelerini kullandı. Akgün, “Üniversite bölgelerinde kiralık oda yöntemi son yıllarda arttı. Şehir dışına çocuğunu gönderen aileler emlakçılara ‘Çocuğumuzun yanında kalabileceği temiz bir aile var mı?’ diye sormaya başladı. Çocuğuna bu şekilde oda kiralamaya çalışan aileler var. Bu süreçte gençler ve aileler için farklı tehlikeler söz konusu. Barınma sorunu yaşayan aileler artık çocuklarını şehir dışına üniversiteye gönderemiyor” dedi. 

“BÜYÜKŞEHİRDE YAŞAMAK”

Hükümetin barınma sorununda atması gereken adımlara değinen Akgün, “Beni konut bakanı yapın bu sorunu altı ayda çözerim. Hazine ve Milli Emlak bu sorunu ortak bir şekilde çözebilir. Gelirinin yüzde 60’ını kiraya veren insanın yaşaması mucize. İlerleyen süreçte ev sahibi ve kiracı arasındaki kavgalar körüklenecek” diye konuştu. Bekar bir asgari ücretli vatandaşın ev kiralama şansı yok diyen Akgün sözlerini şöyle sürdürdü; “Tüm konutlar emlak firmalarında. Kira, komisyon, depozito verirken 50 bin TL’yi aşmış oluyorsunuz. Alacağınız eşyalarla 100 bin TL’yi aşan masraflar söz konusu. İnsanların büyükşehirlerde yaşama şansı kalmadı. Belediyeler hem öğrenciler hem de düşük gelirli vatandaşlar için barınma konusuna el atmalı. Belediyeye ait alanlara 1+1 ya da 1+0 evler yapılabilir. Ancak kimse bu sorunu çözmek için harekete geçmiyor. Türkiye’yi yöneten 10 tane müteahhit var ve bunların amacı küçük firmaları batırmak. Sektördeki tekelleşmenin en temel sebeplerinden biri bu” dedi. 

“GÜVENLİK SORUNU”

Aile terapisti Melek Aykaç ise çözüm yolu olarak aile yanında oda kiralama arayışına iki yönlü olarak bakılması gerektiğini söyledi. Hem oda kiralayan ailelerin hem de öğrencilerin çeşitli risklerle karşı karşıya kalabileceğine vurgu yaptı. Güvenlik sorunun dikkat edilmesi gereken en önemli husus olduğunun altını çizen Aykaç, “Bir öğrencinin temel ihtiyacı olan mahremiyet, sosyalleşme, ders çalışma ve öz bakımı kalacağı ailenin yanında ne şekilde yapabileceği zamanla soruna neden olacaktır. Gençler, taciz yaşamaya çok açık bir hedef haline geleceği gibi duygusal, cinsel veya fiziksel olarak ihmal edilme riskiyle de karşı karşıya kalacaktır” ifadelerini kullandı. 

“EĞİTİM YARIM KALIR”

Aykaç, “Öğrencinin farklı bir şehirde tanımadığı bir ailenin yanında düşük bütçe ile kendisine verileceği odada kalmak bir çözüm gibi görülse de bu yöntem kültürel bir sorunu da doğuracaktır. Aynı çatının altında ortak kullanım alanları içerisinde yaşam şekillerine ve değerlere saygı ve sınır koymak önemli bir sorundur. Yurt dışında işlevsel olarak uygulanıyor olsa da ülkemiz için bu yöntem yeni olduğu kadar geliştirilmesi ve oturması gereken bir sürece ihtiyaç duymaktadır. Yurt dışında öğrenciyi evlerine alan aileler o çocuğun eğitim sürecini de koruyabiliyorlar. Sadece maddi ihtiyaç üzerinden böyle bir yönteme başvurmak doğru olmayabilir. Öğrencinin yaşam şekli de yaşamsal ihtiyaçları da o evin içine girecek. Buna iki tarafta ne kadar tahammül edebilecek? Yaşanacak herhangi bir sorun öğrencinin barınma sorunuyla karşı kalmasına neden olabilir. Bu da öğrencinin eğitim sürecini sekteye uğratabilir” dedi.  

“HALKÇI ÇÖZÜMLER ŞART”

Kentsel dönüşümün Türkiye’de kaçınılmaz olduğunun altını çizen “Türkiye’de konut balonu” kitabının yazarı Dr. Sinan Araman iktidarın kentsel dönüşümü farklı amaçlarla kullandığını öne sürdü. Araman, “Kentsel dönüşüm barınma sorununu çözmek yerine yeni zenginler yaratmak için kullanıldı. Sermayeyle birlikte yeni rant alanları oluşturuldu. Yüksek inşaat maliyetleriyle birlikte boş kalan konutlar hükümetin konut sorununa nasıl baktığını gösteriyor” dedi. Dünya sıralamasında konut fiyatlarının en çok artış gösterdiği şehrin Türkiye olduğunu söyleyen Araman, “Konut fiyatları artarken kiralarda artıyor. Asgari ücret 17 bin TL iken büyükşehirlerde ortalama kira 20-30 bin lira. Sosyal konut projelerine ihtiyaç var” dedi.