Kültür-sanat

Sefertepe'de Neolitik Döneme ait cenaze ritüellerine ışık tutan buluntular ortaya çıktı

Şanlıurfa'daki Sefertepe kazılarında, Neolitik Çağ'a ait insan kafatası bulunarak ölü gömme gelenekleri hakkında yeni bilgiler elde edildi

Abone Ol

Şanlıurfa'nın Sefertepe bölgesinde gerçekleştirilen "Taş Tepeler Projesi" kapsamında yürütülen kazılarda, Neolitik Çağ'a ait bir insan kafatası bulundu. Bu buluntu, dönemin cenaze ritüellerine dair önemli bilgiler sunuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında başlatılan projede, İstanbul Üniversitesi'nden Doç. Dr. Emre Güldoğan’ın liderliğinde yapılan çalışmalarda, Yukarı Mezopotamya’daki "Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem" gömüt gelenekleri hakkında yeni veriler elde edildi. Bu yılki kazılarda özel bir yapı içinde bulunan nişte, yan yatar pozisyonda bir kafatası bulundu. Kafatasının alt çenesi hariç tüm parçaları gün yüzüne çıkarıldı ve bilimsel analiz için korunaklı bir alana alındı.

Doç. Dr. Güldoğan, buluntunun, Neolitik dönemdeki ölü gömme ritüellerine dair önemli bir boşluğu dolduracağını vurguladı. Bu buluntunun, bölgedeki benzer yerleşimlerde daha önce tespit edilen iskelet parçaları ve kesik izleri ile karşılaştırıldığında, daha önce bilinmeyen uygulamalar hakkında bilgiler sunacağını belirtti.

Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal, Sefertepe'deki kafatasının, Neolitik Dönem gömüt geleneğinin nasıl yapıldığına dair değerli veriler sağladığını ifade etti. Erdal, bu buluntunun, ölünün çeşitli ritüellerle son gömüt alanına götürülmeden önce nasıl saklandığını ve sergilendiğini gösteren önemli bir kanıt olduğunu dile getirdi.