Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), insan kaynakları yönetimini güçlendirmek için eğitim programları başlatarak "Milli Yetkinlik Hamlesi" projesini hayata geçirdi. SSB Kurumsal Gelişim ve Yetenek Yönetimi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Karataş, Adana'da düzenlenen TEKNOFEST'te yaptığı açıklamada, savunma sanayisinde yaklaşık 900 projeyle teknoloji yol haritasını yönettiklerini belirtti.
 

PROJE İLE İNSAN KAYNAĞI GELİŞTİRİLECEK

AB’de tescillenen ilk ürün olarak Türkiye’nin gururu oldu AB’de tescillenen ilk ürün olarak Türkiye’nin gururu oldu

Karataş, "2 ay önce Cumhurbaşkanımızın onayıyla 'Milli Yetkinlik Hamlesi' projesini hayata geçirdik. Amacımız, insan kaynağını yönetmek" diyerek, projede her bireyin yeteneklerini geliştirmeye odaklandıklarını ifade etti. 2028 yılına kadar savunma sanayisinde 158 bin çalışana ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayan Karataş, yetenek geliştirmeye yönelik projelerin eğitimler aracılığıyla gerçekleşeceğini aktardı.
 

EĞİTİM PROGRAMLARI LİSE VE ÜNİVERSİTE DÜZEYİNDE

Karataş, lise ve üniversite düzeyindeki öğrencilere yönelik programlar geliştirdiklerini, bu kapsamda genel lise ve fen lisesi öğrencileri için kayıtların sürdüğünü söyledi. Savunma sanayisinin tarihinden ve teknolojik gelişmelerden bahsederek, gençlere bu alandaki farkındalık ve hassasiyeti kazandırmayı amaçladıklarını belirtti. Ayrıca, üniversite öğrencilerine yönelik de çeşitli dersler açarak, temel bilimlerden sosyal bilimlere kadar geniş bir yelpazede eğitim vermeyi planladıklarını kaydetti.
 

BEYİN GÖÇÜNÜ TERSİNE ÇEVİRME VİZYONU

Karataş, yurtdışındaki mühendislerle yaptıkları buluşmalara da değinerek, beyin göçünü beyin gücüne çevirmeyi hedeflediklerini ifade etti. "Hollanda'da 223 mühendisle bir araya geldik. Onlara Türk savunma sanayisinin geldiği noktayı anlattık. Bu sayede dönüşler hızlandı" diyen Karataş, yurtdışında bu tür etkinlikleri her yıl dört farklı ülkede gerçekleştirmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.
 

İSTİHDAM VE EĞİTİM PLATFORMLARI

Savunma sanayisine yönelik bir istihdam platformu kurmayı da hedeflediklerini açıklayan Karataş, bir e-öğrenme sitesi ile bu eğitimleri dijital ortama taşıyacaklarını ifade etti. Eğitim alan öğrencilerin mezuniyet profillerinin zenginleştirilerek, mezun olduktan sonra da takip edileceğini vurguladı. Böylece, sektördeki 90 bin çalışanın yetkinliklerinin artırılmasıyla proje süreçlerinin kısalması ve maliyetlerin düşmesi sağlanacak.

Kaynak: AA