Dünya genelinde enflasyonun düşüş eğilimi sürerken, merkez bankalarının sıkı para politikalarının yanı sıra enerji fiyatlarındaki gerileme ve gıda fiyatlarındaki artışın yavaşlaması bu süreçte önemli rol oynuyor. Ancak, yapışkan yüksek enflasyon başta hizmet sektörü olmak üzere birçok ülkeyi zorlamaya devam ediyor.
 

ENFLASYONUN KÜRESEL DİNAMİKLERİ

Kovid-19 sonrası ekonomik toparlanma sürecinde, parasal teşviklerin etkisiyle arz tarafında yaşanan sıkıntılar, enflasyonun güçlenmesine katkı sağladı. Tedarik zincirlerindeki aksamalar ve Rusya-Ukrayna savaşı da enflasyon üzerindeki baskıyı artıran etkenler arasında yer aldı.

Türkiye otomotiv endüstrisi eylül ayında rekor ihracat yaptı Türkiye otomotiv endüstrisi eylül ayında rekor ihracat yaptı

S&P Global Market Intelligence verilerine göre, küresel tüketici fiyatları enflasyonu, Eylül 2022’deki yüzde 8,3'lük zirve seviyesinden Haziran 2024'te yüzde 4,5'e geriledi.
 

AVRUPA'DA DURUM

Avro Bölgesi, 2022 yılında enflasyonun zirveye ulaşmasıyla dikkat çekti. Avrupa Merkez Bankası (ECB), enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını artırarak mücadele etti. Eylül ayında yıllık enflasyon oranı son üç yılın en düşük seviyesine gerileyerek yüzde 1,8 oldu.
 

ABD VE DİĞER GELİŞMİŞ ÜLKELERDEKİ EĞİLİMLER

ABD'de enflasyon, Şubat 2021'den beri en düşük seviyesine gerileyerek yüzde 2,5'e düştü. İngiltere'de de yıllık enflasyon Ekim 2022'deki yüksek seviyesinden önemli ölçüde düştü ve Ağustos 2024'te yüzde 2,2 olarak kaydedildi.
 

GELİŞEN PAZARLAR VE DİĞER ÜLKELER

Gelişmiş ülkelerdeki enflasyon oranları düşerken, bazı gelişen pazarlarda sorunlar devam ediyor. Güney Kore, eylülde yüzde 1,6 ile son üç buçuk yılın en düşük enflasyonunu kaydederken, Hindistan’da da enflasyon yüzde 3,65’e geriledi.

Küresel ekonomiler, enflasyonla mücadele çabalarını sürdürürken, enerji fiyatlarındaki düşüşlerin etkisi ve merkez bankalarının politikaları, bu süreçte belirleyici olmaya devam edecek.

Kaynak: AA