Nihat AK/EGE TELGRAF- Her yıl 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde konuşulan “farkındalık” mesajları, artık engellileri ve yakınlarını mutlu etmeye yetmiyor. Eğitimden sağlığa, istihdamdan sosyal haklara kadar birçok alanda hâlâ ciddi engellerle karşılaştıklarını dile getiren engellilerin sivil toplum kuruluşları ve aktivistleri sembolik yaklaşımların ötesinde çözüm odaklı bir irade görmek istiyor. 

‘SARIDA KALDIK’

Her yıl, Engelliler Günü’nde yapılan etkinliklerde, başta siyasetçiler olmak üzere birçok kişinin kendilerine "farkındalık" gösterdiğini, "Sizleri hatırlıyoruz, varlığınızı biliyoruz" dediklerini ama hemen ardından, o farkındalıkları gerçeğe dönüştürmek adına en ufak bir adım atmadıkları günlerin geldiğini dile getiren engelli aktivist Seyit Çelebi, “Engelliler için sarı çizgileri dillerinden düşürmeyenler iş icraata geldiğinde ortada yok. Biz yılardır sarı çizgideyiz. Kırmızı çizgilerimizi gören, bilen, bilmek isteyen, duyan yok! Bu toplumda engellilik, eğitimde, sağlıkta, istihdamda, ulaşımda, her adımda karşılaştığımız, görünmeyen ama her zaman var olan bir engeldir. Türkiye’de ve özellikle İzmir’de engelli bireylerin sayısının ne kadar fazla olduğunu unutuluyor. Bizler, sadece sayıdan ibaret değiliz. Her birimiz, özgürce yaşamak, toplumun her alanında eşit fırsatlar elde etmek, kendi hayatımızı kendi irademizle inşa etmek istiyoruz. Ama bunu başarmak için sadece sembolik bir gün değil, yılın her günü çaba lazım. Biz, toplumun, sistemin, şehirlerin ve hayatın engellere dönüştürdüğü birer insanız. Ancak bizler, bu engellere karşı dimdik duruyoruz, mücadelemiz her an sürüyor. Bizi sadece 3 Aralık’ta hatırlayanlara söylemek istiyorum: Bizim hatırlanmak için bir güne ihtiyacımız yok, bizim hatırlanmak için her anımızda eşit olma hakkımız var” ifadelerini kullandı.

‘KABUL EDİLEMEZ’ 

Engelli milletvekili ve belediye meclis üyeleri olmadan sorunlarına gerçekçi yaklaşımlar sergilenebileceği konusunda endişeler yaşadıklarını vurgulayan Tüm Engelliler Federasyonu Genel Başkanı Ahmet Gültekin, “Engellilerin sesi olmak için yıllardır mücadele ediyoruz. TBMM'de en az bir engelli milletvekili ve yerel seçimlerde belediye meclislerine engelli üyelerin seçilmesi için büyük çaba harcadık ancak başarılı olamadık. Ne yazık ki engelli bireyler sadece 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde hatırlanıyor. Bu durum kabul edilemez. Engellilerin siyasi alanda temsil edilmesi ve seslerinin duyulması gerekiyor. Düzenleyeceğimiz bir çalıştayda, AK Parti’sinden CHP’sine siyasi partilerden temsilciler, TBMM’de ve belediye meclislerinde engelliler olmadan engelliler için hangi çalışmaları yaptıklarını ve yapacaklarını bizlere bir anlatsınlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden ilçe belediyelerine kadar yerel meclislerden engelli belediye meclis üyeleri olmadan, engelliler için yapılan ve yapılacak olan projelerin ne olduğunu bizlere açıklamalarını bekliyoruz” diye konuştu.

‘TİCARETHANE DEĞİLİZ’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a seslenen Görmeyenler Kültür ve Birleştirme Derneği İzmir Şube Başkanı Ahmet Serdar Göksel de engelliler için çalışan sivil toplum kuruluşları için destek istedi. Başkan Göksel, “Engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak ve eşit haklara sahip olmalarını sağlamak için gönüllü olarak çalışıyoruz. Ancak, derneklerimize ticarethanelerle aynı finansal ve idari yüklerin uygulanması en büyük zorluklarımızdan biri. Kamu yararına çalışan kuruluşlar olarak bu yüklerin hafifletilmesi, hizmet gücümüzü artıracaktır. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu çalışmaları destekleyerek şehrimizi engelli dostu bir yer haline getireceğine inanıyoruz” dedi. 

DAHA ADİL BİR DÜNYA

İzmir Kent Konseyi Gençlik Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Semih Eliaçık ise “Kaldırımların, toplu taşıma araçlarının, kamu binalarının engelli dostu olması, günlük yaşamımızı kolaylaştıracaktır. Engelli istihdamı teşvik eden yasal düzenlemelerin güçlendirilmesini bekliyoruz. Sosyal yaşamda daha fazla yer almak ve toplumla bütünleşebilmek için engelli bireyler için kültürel, sportif ve eğitsel faaliyetlerin artırılmasını talep ediyoruz. Bizler, sadece yardıma muhtaç bireyler değil, toplumun her alanında aktif olarak yer almak isteyen, güçlü ve değerli bireyleriz. Erişilebilir bir dünya, herkes için daha adil ve eşit bir dünya olacaktır” diye konuştu.

Google Haritalar'da yeni dönem: Polis noktaları artık görülebilecek Google Haritalar'da yeni dönem: Polis noktaları artık görülebilecek

ENGELLİ TALEPLERİ 

Engelli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve engelli yakınları da Ege Telgraf’a şu değerlendirmeyi yaptı, “Engelli çocuklarımızın kaliteli ve erişilebilir bir eğitim alabilmesi için özel eğitim okullarının sayısı artırılmalı, mevcut okulların altyapısı iyileştirilmeli. Kaynaştırma eğitimi sürecinde öğretmenlere özel eğitim desteği sağlanmalı ve engelli öğrencilerin tüm hakları güvence altına alınmalı. Hastanelerde engelli bireyler için özel birimlerin sayısı artırılmalı, bakım ve rehabilitasyon hizmetleri geliştirilmeli. Kronik hastalığı olan engellilere yönelik düzenli ilaç temininde karşılaşılan zorluklar giderilmeli. Kamu ve özel sektördeki istihdam kotaları etkin bir şekilde denetlenmeli. İşyerlerinde erişilebilirlik standartlarına uyulmalı ve işverenlere engelli bireyleri istihdam etmeleri konusunda teşvikler sunulmalı. Engelli bireylerin ve onların ailelerinin emeklilik ve sosyal güvenlik hakları yeniden düzenlenmeli. Özellikle ağır engelli yakınına bakım sağlayan aile bireyleri için erken emeklilik ve ek sosyal haklar tanınmalı. Belediyeler, engelli bireylerin şehir içinde bağımsız bir şekilde hareket edebilmesi için ulaşım ve altyapı düzenlemelerini hızlandırmalı. Toplu taşıma araçları, kamu binaları ve sosyal alanlar herkes için daha fazla erişilebilir hale getirilmelidir”.

Kaynak: EGE TELGRAF