Son yıllarda iç turizmin popüler destinasyonlarından biri olan Salda Gölü'nde, beyaz adacıklar ve kumulları oluşturan hidromanyezit oluşumlarında su çekilmeleri yaşanıyor. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, göldeki insan baskısının kuruma, beyaz kayalıkların oluşumunda azalma ve kirliliğe neden olduğunu açıkladı.

Dr. Kesici, Salda Gölü'nün milyonlarca yıllık geçmişi ve oluşumuyla bir dünya mirası olduğunu belirterek, göldeki hidromanyezitli kayaç yapıların Mars gezegenindeki yaşam olasılığı için önemli olduğunu vurguladı. Salda Gölü'nün korunmasının, çevresindeki ormanlardan, kuşlara, otsulardan derelere kadar bir bütün olarak ele alınması gerektiğini söyledi. Ancak yol yapımı, kıyı işgalleri, artan araç trafiği ve diğer insan etkinliklerinin göl çevresinde ciddi kirlenmelere ve doğal dengenin bozulmasına neden olduğunu belirtti.

Salda Gölü'nün kapalı havza bir göl olması nedeniyle, dışarıya atılamayan kirliliğin gölde birikmesi ve su kalitesinin hızla düşmesi olasılığının yüksek olduğunu ifade eden Dr. Kesici, bu durumun göldeki ekosistemi tehdit ettiğini ve yaşamın sürdürülebilirliğini zorlaştırdığını belirtti.

Birol Özkardeşler, Teşkilat Başkanlığı’na seçildi Birol Özkardeşler, Teşkilat Başkanlığı’na seçildi

Salda Gölü'nün hem bilimsel hem de ekolojik değeri hakkında farkındalığın artırılması gerektiğini vurgulayan Dr. Kesici, gölün korunmasının, hem doğal hem de tarihi miras açısından büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Kaynak: NTV