Doğukan EMEKLİ/ EGE TELGRAF- Günümüzde sağlıklı beslenme ve doğru vitamin alımı, genel sağlığın sürdürülmesi için hayati bir öneme sahip. Bu vitaminlerden biri de folik asit. Folik asit, B vitaminlerinden biri olan ve vücudun düzgün çalışması için gerekli olan bir vitamin.

FOLİK ASİT NEDİR?

Folik asit, B grubu vitaminlerinden biri olan B9 vitamini olarak da biliniyor. Yeşil yapraklı sebzeler, tahıllar, baklagiller ve ciğer gibi besinlerde doğal olarak bulunuyor. Uzmanlara göre vücut, folik asidi sentezleyemez, bu nedenle doğru besin kaynaklarından alınması önemli. Ayrıca, hamilelik döneminde fetusun sağlıklı gelişimi için özellikle kritik bir vitamin.

FOLİK ASİT DEĞERİ NE OLMALIDIR?

Sağlıklı bireylerin günlük folik asit ihtiyacı, genellikle 400 mikrogramdır. Ancak uzmanlar, hamilelik dönemi ve bazı sağlık koşulları, bu miktarı artırabileceğini vurguluyor. Her durumda, kişisel sağlık durumunuza ve yaşınıza bağlı olarak doktor önerilerine uymak çok önemli.

Herkes meze olarak tüketiyordu ancak aslında probiyotik kürmüş | Kan akışı ve kalp sağlığına yarıyor Herkes meze olarak tüketiyordu ancak aslında probiyotik kürmüş | Kan akışı ve kalp sağlığına yarıyor

DÜŞÜKLÜĞÜ VE YÜKSEKLİĞİ: NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ

Folik asit düzeylerinin düşük olması veya aşırı yüksek olması çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Uzmanlara göre düşük folik asit seviyeleri, anemi, halsizlik, baş ağrısı gibi belirtilere neden olabilirken, yüksek folik asit seviyeleri ise bazı sağlık sorunlarına katkıda bulunabilir.

Düşük folik asit seviyelerinin başlıca nedenleri arasında yetersiz beslenme, alkol kullanımı, bazı ilaçların etkisi ve bazı sağlık koşulları yer alıyor. Uzmanlar, yüksek folik asit seviyelerinin genellikle aşırı takviye kullanımı veya vücudun normalden daha fazla folik asidi emememesi sonucu ortaya çıktığını belirtiyor.

Folik asit, sağlıklı bir yaşam sürmek için önemli olan bir vitamin. Uzmanlara göre doğru miktarlarda alındığında, vücut için birçok fayda sağlıyor. Ancak, dengesizlikler ve eksiklikler de ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Sağlıklı bir diyet ve gerekirse doktor gözetiminde takviyelerle folik asit düzeylerini kontrol etmek, uzun vadeli sağlığı korumanın önemli bir adımı.

Kaynak: Ege Telgraf