Sağlık Bakanlığı, 1-31 Ekim tarihleri arasında kutlanacak Meme Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Bu yıl "Farkında Ol Harekete Geç" sloganıyla erken teşhisin önemine dikkat çekilecek. Pembe renk teması ile bilinen bu özel ayda, meme kanseri konusunda farkındalığı artırmak amacıyla çeşitli kampanya ve programlar düzenlenecek.
Açıklamada, insanların meme kanserine neden olan genel ve kişisel risk faktörleri hakkında bilgilendirilmesi, uygun yaştan itibaren düzenli taramanın öneminin vurgulanması ve hastalıkla ilgili ihtiyaç duyulan destek konularında farkındalığın artırılmasının hedeflendiği belirtildi.
Dünya Sağlık Teşkilatı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı verilerine göre, meme kanseri kadınlarda yeni tanı konulan kanser türleri arasında yüzde 23,8 oranıyla ilk sırada yer almakta ve her yıl yaklaşık 2,3 milyon kadının hayatını etkilemektedir. Türkiye'de ise yılda yaklaşık 27 bin kadına meme kanseri tanısı konuluyor.
Sağlık Bakanlığı, "Türkiye Kanser Kontrol Programı" kapsamında meme kanserinde erken teşhis oranlarının artırıldığını vurguladı. Son ulusal kanser istatistiklerine göre, yeni tanı alan meme kanserlerinin yüzde 48,3'ü lokalize kanserlerken, yüzde 10,5'i uzak organ tutulumlu kanserler olarak kaydedildi.
Açıklamada, meme kanserinin kadınlarda görülme sıklığının erkeklerden 100 kat daha fazla olduğu ve yaş ilerledikçe (40 yaş ve üstü) riskin arttığına dikkat çekildi. Bu nedenle, 20 yaşından itibaren kadınların ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapmaları, 20 yaşından itibaren 2 yılda bir klinik meme muayenesi ve 40 yaşından itibaren yılda bir kez mamografi çektirmeleri gerektiği ifade edildi.