UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, "dünyanın en pahalı baharatı" olarak bilinen safran, serin havalar sayesinde bu yıl daha erken çiçekleniyor. 3,500 yıllık geçmişe sahip olan safran, Bizans döneminde Batı Anadolu'da ticaretini yapıldığı ve Osmanlı döneminde de değerini koruduğu bir bitki olarak öne çıkıyor.

Adana Lezzet Festivali 8. kez kapılarını açtı Adana Lezzet Festivali 8. kez kapılarını açtı

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından geçen yıl coğrafi işaretle tescillenen safranın hasadı, sezon ortalarına gelindiğinde devam ediyor. Ekim ve Kasım aylarında boyu 15-30 santimetreye ulaşan safran çiçekleri, bu yılki serin hava nedeniyle daha fazla çiçek açma imkanı buldu. Safranın kilosu, 1 kilo ürün elde etmek için 570 bin lif gerektiğinden, 320 bin liradan satılıyor.

Yukarıçiftlik köyünde safran üreticisi İsmail Yılmaz, hasat sezonunun ortasında olduklarını belirtti. Yılmaz, "Hava serin gittiği için çiçekler daha güzel açıyor. Bu sene soğuklanmayı tamamladı" dedi. Hasadın 25 gün daha süreceğini öngören Yılmaz, bu yıl 20 kilogram civarında ürün beklediklerini ve fiyatların rekolteye göre değişebileceğini ifade etti.

Kaynak: İHA