Dünyanın en büyük dokuz petrol şirketinin yılın ilk yarısındaki toplam karı, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık %10 azalarak 129,80 milyar dolara geriledi. Bu şirketler arasında Amerikalı ExxonMobil, Chevron; Hollandalı Royal Dutch Shell; İngiliz bp; Fransız TotalEnergies; İtalyan Eni; Norveçli Equinor; Suudi Arabistan'ın ulusal petrol şirketi Saudi Aramco ve Rus Rosneft bulunuyor.

Şirketlerin Kar Dağılımı:

  • Saudi Aramco: 56,30 milyar dolar
  • ExxonMobil: 17,46 milyar dolar
  • Shell: 14,02 milyar dolar
  • bp: 5,47 milyar dolar
  • Chevron: 9,93 milyar dolar
  • Eni: 2,06 milyar dolar
  • Equinor: 4,54 milyar dolar
  • TotalEnergies: 9,50 milyar dolar

Rosneft'in İyileşen Performansı

Geçen yılın ilk yarısında 8,08 milyar dolar kar elde eden Rosneft, bu yıl önemli bir performans artışı gösterdi. Viyana Enerji Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Fereydoun Barkeshli, Rosneft’in Rusya'nın yerel pazarında güçlü bir oyuncu olmaya devam ettiğini belirtti. Barkeshli, Rosneft’in yerel pazardaki payının bir dönem %32 civarında olduğunu vurgulayarak, şirketin bu pazar payını koruyarak Asya pazarına ihracatını artırdığını ifade etti.

Yaptırımlar ve Pazar Stratejileri

Rosneft’in başarı göstermesi, Rusya’nın savaş durumu ve uluslararası yaptırımlara rağmen piyasada etkili bir oyuncu olarak kalmasını sağladı. Barkeshli, Rusya’nın İran’dan elde ettiği uzmanlıkla yaptırımları delme stratejisinin etkili olduğunu ve uluslararası sularda yaklaşık 6 bin gemiden 600’ünün Rus petrolü taşıdığını belirtti. Rusya’nın finansal kısıtlamalara rağmen petrol ve gaz gelirleri için ileriye dönük planlama yaptığı da ifade ediliyor.

Petrol Pazarındaki Genel Durum

Norveç merkezli bağımsız araştırma kuruluşu Rystad Energy Petrol Uzmanı Rohan Goindi, petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün arz tarafındaki zayıflıktan kaynaklandığını belirtti. Küresel ham petrol ve kondensat arzının yılın ikinci yarısında günlük 450 bin varil artmasının beklendiğini vurgulayan Goindi, OPEC+ grubunun üretim kesintilerini uzatma kararının fiyatların daha fazla düşmesini önleyeceğini öngördü.

Ekonomik Zorluklar ve Talep:

Goindi, Çin ve ABD gibi büyük ekonomilerden gelen olumsuz verilerin petrol talebini zayıflattığını ifade etti. Çin’in ham petrol ithalatının düşmesi ve yüksek ham petrol envanterleri talebin zayıf olduğuna işaret ediyor. Ancak, yıl sonuna doğru petrol piyasasında arz ve talep dengesinin daralması ve kademeli bir talep artışı bekleniyor.

Bu bilgiler ışığında, Rosneft’in başarısı ve petrol pazarındaki genel trendler, sektördeki gelişmeleri ve gelecekteki beklentileri anlamak için önemli veriler sunuyor.

Kaynak: Bigpara Hürriyet