Gaziantep’teki hastanede Aralık ayında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü'ne entegre edilen robotik rehabilitasyon cihazı, yaklaşık 9 aylık süre zarfında 300 hastaya hizmet verdi. Cihaz, felç, inme, omurilik yaralanmaları, travmatik beyin hasarları, multiple skleroz, Parkinson ve kas-iskelet sistemi hastalıkları gibi çeşitli sağlık sorunları olan hastaların tedavisinde kullanılıyor.

Bucak Devlet Hastanesi'nde parkinson tedavisinde çığır açan başarı Bucak Devlet Hastanesi'nde parkinson tedavisinde çığır açan başarı

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Çiğdem Şentüre Önder, robotik cihazın özellikle yürüme yetisini kaybetmiş hastalar için büyük bir umut kaynağı olduğunu belirtti. Dr. Şentüre, cihazın nörolojik hastalıklarda beyne yeniden uyarı gönderdiğini ve bu uyarının yürüyüş fonksiyonlarının geri kazandırılmasına yardımcı olduğunu açıkladı. Ayrıca, sanal gerçeklik teknolojisinin hastaların psikolojik destek almasına da katkı sağladığını ve beyne yürümeyi yeniden öğretme işlevi gördüğünü vurguladı.

Fizyoterapist Ömürcan Durak ise cihazın sadece Gaziantep’te değil, çevre illerde de tedavi olanakları sunduğunu belirtti. Durak, cihazın fizik tedavi sürecinde aktif olarak kullanıldığını ve bu süre zarfında 300 hastanın tedavi edildiğini ifade etti.

Kaynak: AA