Ege Telgraf Gazetesi muhabiri Nihat Ak'ın haberine göre;  Dünyaya lezzetiyle nam salmış en güzel Türk tatlılarının başında baklava geliyor. Baklavaya ait ilk tarihi bulgular Osmanlı saray mutfağının arşivinde çıkıyor. Padişahlara layık tatlıların sultanı baklavayı bu Ramazan Bayramı’nda dar gelirlilerin tüketebilmesi pek mümkün görünmüyor. İlk olarak saray hanedanı ve soylular için yapılan baklavayı, öyle görülüyor ki, yine cebinde parası olanlar tüketebilecek. 

SOYLULARIN TATLISI 

Baklavanın, elitlerin tatlısı olarak üretilmeye başlandığını hatırlatan İzmir Pastacılar Fırıncılar Derneği Başkanı Latif Aslan, “Asırlar önce baklava lüks bir lezzet olarak ortaya konulmuş. Sadece zengin kimselerin yiyebileceği bir tatlı olarak biliniyordu. Zengin ve soylu olmayan orta düzey gelire sahip kimseler sadece özel günlerde baklava yiyebiliyorlardı. Dini günlerde ve düğünlerde yapılıp ikram edilen baklava ilerleyen yıllarda bayramların ve törenlerin simgesi haline geldi. Bugün ülkemizde özellikle Ramazan Bayramı’nda sıkça yapılan en önemli tatlı baklavadır. Yıllardır yaşatılan bu gelenek gelecek kuşaklara geçemeyecek gibi görünüyor. Baklavanın fiyatı altınla yarışıyor. Borsa gibi yükseliyor. Gıda enflasyonunun bu kadar yükseldiği dönemde baklava fiyatlarının düşüceğini veya stabil kalacağını düşünmek hayal olur” dedi.

ORTALAMA 800-1000 TL

Baklava standartlarının yüksek olduğuna dikkati çeken Aslan, “Şeker, altın pudra şekeri, portakal-limon ve gül suyu, sirke, kabartma tozu, yağ, tarçın, tereyağı, yumurta, süt, ceviz, badem, çam fıstığı, fındık ve kaju gibi çok sayıda malzeme baklavada kullanılıyor. Hesaplı fiyatlara baklavayı imal etmek için içinden çıkarılan her ürün lezzette bir eksiklik oluşturuyor. Kaliteli ve doğal ürünlerle yapılan bir kilogram baklavanın ortalama kilogram fiyatı 800 ila bin lira arasında değişiyor. Fiyatları aşağıya düştükçe bazı malzemelerde ya hiç konulmuyor ya da çok çok az kullanılıyor. Ucuza mal etmek için şöyle yapıyorlar, böyle yapıyorlar söylemleri tamamen şehir efsanesi. Rendelenmiş bezelye atılamaz. Antep veya çam fıstığı yerine yer fıstığı kullanılabilir. Baklavanın kutusunda yeşil bir renk oluşuyorsa gıda boyası kullanılmış demektir. Gıda boyasının kullanılmış olması fiyatı düşürmeye yöneliktir. Tüketilmez anlamını taşımaz” ifadelerini kullandı.  

BAYRAMIN HABERCİSİ

Baklavanın bayramın habercisi olduğunu belirten İzmir Boyoz ve Börek İşletmecileri Federasyonu Başkanı Ümit Kuday, “Herkesin severek tükettiği şerbetli tatlılar arasında baklava ilk sırada. Baklava yapımı ustalık gerektiriyor. İmalatı ne kadar uğraştırıcı, meşakkatli bir iş olsa da vazgeçilmeyen bir tatlı. Mahalle aralarında baklava yapılmaya başlanması, bayramın geldiğine bir işarettir. Bizim çocukluğumuzda annelerimiz, halalarımız tepsiyle yaparlar, mahalle fırınlarına, pişirtmeye gönderirlerdi bizi. Bayramdan birkaç gün önce hazırlanan baklavalar bayram günü misafirlere ikram edilirdi. Fiyatların yükselmesi nedeniyle evlerde yapılmaz oldu. Elli altmış bin lira maaşla bir baklava ustası çalıştırılabiliyor. İşletmeler de kendileri üretmek yerine belirli merkezlerden tedarik etmeyi tercih ediyor” diye konuştu.

‘GÜVENİLİR YERDEN ALIN’

En lezzetli baklavaya güvenilir yerlerden ulaşılabileceğini vurgulayan Başkan Kuday, “Baklavanın şöhretinin büyük, fiyatının yüksek olması pazar rekabetlerinin artmasına yol açıyor. Sektörde işini iyi yapan firmalar olduğu gibi kötü yapanlar da elbette var. Baklava alınacak yerin iyi seçilmesi gerekiyor. Yapım aşamasında kaliteli malzeme kullanılmışsa, pişirme yöntemleri ve süresine dikkat edilmişse, yüzeyi doğal olarak altın sarısı rengini alacaktır. Taze baklavalar daha lezzetlidir. İnce katlı yufkalar daha hafif ve çıtır çıtırdır. Baklavada kullanılan tereyağı ve fıstık, lezzetinin en önemli kaynaklarıdır. En iyi baklava çeşitlerinde dilimler düzgün ve düzenlidir. Şerbetteki şeker miktarı iyi tutturulmalıdır. Baklavanızı eğer perakende noktalarından satın alıyorsanız küçük bir test yaparak lezzetini ve kıvamını anlayabilirsiniz. Baklava dilimini tepsiden kaldırıp bakın. Tepsinin dibinde şerbet göllenme oluşturmuşsa bu durumda kıvam tutmamış demektir. Online satış kanallarından baklava siparişi verirken de dikkatli olmak gerekir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: EGE TELGRAF