Sağlık

Raynaud hastalığına dikkat! Uzmanından önemli uyarılar

Soğuk hava ve stres, kış mevsiminde Raynaud hastalığını tetikleyebilir. Medicana Sağlık Grubu’ndan Uzm. Dr. Selin Turan, kış aylarında ellerde ve ayaklarda görülen üşüme, renk değişiklikleri ve ağrılara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Abone Ol

Kış mevsimi, soğuk hava şartlarının etkisiyle çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirebiliyor ve mevcut hastalıkları tetikleyebiliyor. Soğukla birlikte, birçok kişinin şikayetçi olduğu durumların başında el ve ayaklardaki üşüme geliyor. Medicana Sağlık Grubu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Uzm. Dr. Selin Turan, bu şikayetlerin bazen ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabileceğine dikkat çekerek, sürekli üşüyen el ve ayaklarda görülen renk değişikliklerinin Raynaud hastalığına işaret edebileceğini vurguladı.

Kış Aylarında Daha Sık Görülüyor

Raynaud hastalığı, kış mevsiminde daha fazla görülüyor. Uzm. Dr. Selin Turan, özellikle kadınlarda daha yaygın görülen bu hastalığın, vücudun uç noktalarındaki organlarda kan akışının azalmasına yol açtığını belirtti. Bu durum, soğuk havaya ya da yoğun stres gibi tetikleyicilere bağlı olarak el ve ayak parmaklarında beyaz, mavi veya kırmızı renk değişiklikleri ve bazen ağrılara neden olabiliyor.

Stres de Etkili Olabilir

Raynaud hastalığının, soğuk hava ve stres gibi faktörlerle şiddetlendiğini ifade eden Uzm. Dr. Turan, bu hastalığın, kan damarlarının daralması sonucu vücutta geçici kan akışının azalmasına yol açtığını söyledi. Bu da el ve ayaklarda soğukluk ve renk değişimlerine neden olabilir. Uzm. Dr. Turan, hastalığın etkilerini azaltmak için soğuk hava koşullarından kaçınılması, sigara ve kafein gibi tetikleyicilerden uzak durulması gerektiğini belirtti.

Alınabilecek Önlemler

Raynaud hastalığına dair semptomları önlemek için bazı önlemler alınabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Selin Turan, kışın aşırı soğuktan kaçınılması, eldiven ve uygun ayakkabılar giyilmesi, stresin kontrol altında tutulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, dengeli beslenme, egzersiz yapma ve doktor tavsiyelerine uyarak ilaç tedavisinin aksatılmaması gerektiğini vurguladı.

Raynaud hastalığının erken teşhis ve doğru tedaviyle kontrol altına alınabileceğini hatırlatan uzmanlar, bu tip semptomlar yaşayan kişilerin mutlaka bir uzmandan yardım alması gerektiğini öneriyor.