Son yıllarda hızla gelişen dijital dünya, hayatımızı pek çok açıdan kolaylaştırırken, aynı zamanda bazı psikolojik sorunları da beraberinde getiriyor. Özel Sağlık Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Gülşah Dinçer Atalay, teknoloji bağımlılığının fiziksel ve psikolojik sağlık üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtiyor.
Dr. Atalay, dijital cihazların ve internetin aşırı kullanımının, kişilerin okul, iş yaşamı ve aile ilişkileri üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ifade etti. Özellikle teknolojik cihazlar ve internetin kontrolsüz kullanımı, kişilerin sosyal ve duygusal yaşamlarını tehdit edebiliyor. Bağımlılıkla birlikte, alkol ve madde bağımlılığına benzer belirtiler gözlemlenebiliyor.
ULUSLARARASI HASTALIK SINIFLAMASINDA
Teknoloji bağımlılığının, özellikle 16-24 yaş arasındaki gençler arasında daha yaygın olduğunu belirten Dr. Atalay, oyun bağımlılığının 2019 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından uluslararası hastalık sınıflandırmasına eklendiğini vurguladı. Türkiye’de de internet kullanımı yaygınken, bağımlılık riski taşıyan kesimin oranı dikkat çekiyor.
DİJİTAL DETOKS VE SAĞLIKLI TEKNOLOJİ KULLANIMI
Dijital bağımlılığı olan bireylerin sosyal medya üzerinden yüzeysel etkileşimde bulunduklarını ve gerçek sosyal bağların azaldığını belirten Atalay, dijital detoksun zihinsel ve sosyal sağlığı iyileştirdiğini ifade etti. Teknoloji kullanımını sınırlamak, fiziksel aktiviteler yapmak ve dışarıda vakit geçirmek, dijital bağımlılıkla mücadelede etkili çözümler arasında yer alıyor. Profesyonel yardım gerektiğinde ise uzman desteği alınmasının önemine dikkati çekti.