Sağlık

Psikiyatri hastalarında alternatif tedavi yöntemleri tehlikeli olabilir

Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ejder Akgün Yıldırım, psikiyatri hastalıklarında bilimsel tedavilerin önemine dikkat çekerek, tıp dışı yöntemlerin hastalıkları daha da şiddetlendirebileceğini belirtti.

Abone Ol

Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) Genel Başkanı Prof. Dr. Ejder Akgün Yıldırım, psikiyatri hastalarının tedavisinde bilimsel ve tıbbi yöntemlerin önemine dikkat çekti. Yıldırım, özellikle depresyon ve diğer ruhsal hastalıklar için "bitkisel takviyeler" veya "alternatif tedavi yöntemleri" gibi tıp dışı çarelerin kullanılması durumunda, hastaların durumunun daha da ağırlaşabileceği uyarısında bulundu.

Aksu ilçesinde düzenlenen 60. Ulusal Psikiyatri Kongresi'nde konuşan Prof. Dr. Yıldırım, psikiyatri hastalıklarının profesyonel tıbbi yardımla tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayarak, tedaviye uyumun sağlanmasında ilaçların önemli bir rolü olduğunu belirtti. Yıldırım, bu tür hastalıkların doğru şekilde tedavi edilmemesi durumunda yalnızca bireylerin değil, çevrelerinin de olumsuz etkilenebileceğini ifade etti.

Alternatif Yöntemler Zararlı Olabilir

Yıldırım, sosyal medya üzerinden hızla yayılan "tıp dışı" tedavi yöntemlerinin ciddi riskler taşıdığına işaret ederek, bu tür yaklaşımların hastaların tedavi süreçlerini sekteye uğratabileceğini söyledi. Özellikle "çorba içmek", "turşu yemek" gibi önerilerin depresyon gibi ruhsal hastalıkların tedavisini olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtti. Prof. Dr. Yıldırım, "Psikiyatrik tedaviler, özellikle ilaç tedavileri, kanıtlanmış ve deneyimlerle şekillenen tedavi yöntemleridir. Bu yöntemlere saygı gösterilmeli ve tıbbi tedaviden sapılmamalıdır" dedi.

Tedaviye Uygun Olmayan Yöntemler, Sosyal Medyada Yayılıyor

Prof. Dr. Yıldırım, psikiyatri alanındaki yetkisiz kişiler tarafından uygulanan tedavilerin ve "aile dizimi terapisti" veya "yaşam koçu" gibi unvanlarla kendini yetkin hisseden kişilerin sosyal medyada geniş kitlelere ulaşmasının, psikiyatri hastalarına büyük zarar verebileceğine dikkat çekti. Tedavi sürecinde olan hastaların, bilimsel temele dayalı olmayan bu tür yanlış bilgilerle yönlendirilmesinin, tedavi süreçlerini zorlaştırabileceğini ifade etti.

Psikiyatrik Hastalıklar Bedensel Sağlığı Etkileyebilir

Ruhsal hastalıkların bazen bedensel hastalıkların belirtileriyle karışabileceğini belirten Yıldırım, zihinsel bozuklukların kalp ve damar sistemi gibi organları etkileyebileceğini söyledi. Ayrıca, bazen bedensel hastalıkların ilk belirtilerinin ruhsal belirtiler olabileceğine dikkat çeken Yıldırım, "Örneğin, kanserin ilk belirtisi depresyon ya da başka bir ruhsal hastalık olabilir. Bu tür durumlar ancak bir psikiyatri uzmanı tarafından doğru şekilde teşhis edilebilir" dedi.

Ruhsal Sorunlar İçin İlk Adres: Psikiyatri Uzmanları

Prof. Dr. Yıldırım, ruhsal sağlık problemleri yaşayan kişilerin tedaviye başvuracakları ilk adresin psikiyatri uzmanları olması gerektiğini tekrarlayarak, tedavi sürecinde profesyonel yardım almanın, iyileşme sürecini hızlandıracağını ve olumsuz sonuçların önüne geçileceğini söyledi.

Yıldırım, ruhsal hastalıkların tedavi edilmediğinde yalnızca bireylerin değil, toplumun da bundan olumsuz etkilenebileceğini belirterek, "Bilimsel tedavi yöntemlerine yönelmek, hastaların yaşam kalitesini artırır ve toplumsal sağlığı korur" diye ekledi.