Düzce’nin Konuralp Mahallesi’nde yer alan ve milattan önce 3. yüzyıla kadar uzanan Prusias ad Hypium Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında sona gelindi. Yaklaşık 5 yıldır devam eden kazılarda, 10 bin seyirci kapasitesine sahip tiyatronun gelecek yıl turizme kazandırılması planlanıyor.
Düzce’de, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ve Düzce Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleştirilen kazı çalışmalarında önemli ilerlemeler kaydedildi. Konuralp Müze Müdürlüğü öncülüğünde yürütülen kazıların yüzde 95’inin tamamlandığı belirtildi. Kazılarda, geçmişte birçok şiddetli depreme maruz kalan antik kentteki tiyatro bölümünün yapısının büyük ölçüde korunduğu tespit edildi.
Kazı başkanı ve Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Musa Kadıoğlu, kazıların tamamlanmasının ardından restorasyon çalışmalarına başlanacağını açıkladı. "Prusias ad Hypium, Batı Karadeniz’in en büyük antik alanı olmasının yanı sıra, tüm Karadeniz Bölgesi’ndeki en iyi korunmuş tiyatro yapılarından birine sahip" diyen Kadıoğlu, antik tiyatroda yapılan çalışmalarda 2 bin yıllık Medusa heykel başı, grotesk figürler ve Apollon ile Akteon’un kabartma heykellerinin bulunduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Kadıoğlu, kazılarda elde edilen bulguların, antik kentteki yapıların önemini ortaya koyduğunu belirtti. "Tiyatro yapısının büyük bölümü açığa çıkarıldı. Bulunan aslanlı mozaik ve Büyük İskender’e ait heykel başı, arkeologları heyecanlandırdı" dedi.
Öte yandan, kazılarda antik tiyatronun sahne binasını yaptıran M. Iulius Proklos’a ait olduğu değerlendirilen 1800 yıllık bir büst de bulundu. Elde edilen bulgular, Prusias ad Hypium Antik Kenti’nin zengin geçmişine ışık tutarak, hem yerel hem de uluslararası turizme katkıda bulunması hedefleniyor.