Çanakkale Boğazı'nın savunmasında önemli bir rol üstlenen Kilitbahir Kalesi, 6 yıl aradan sonra yeni yılın ilk ayında yeniden ziyaretçilerine kapılarını açacak. Doğal koşullar nedeniyle yaşanan yıpranmalara karşı başlatılan kapsamlı restorasyon çalışmaları sona yaklaşırken, kale duvarlarındaki bitkiler temizleniyor, eskiyen ahşap merdivenler yenileniyor ve tarihi yapının özgün yapısı korunarak restorasyon süreci devam ediyor.

Sen Ağlama İstanbul’un yeni bölümü için geri sayım başladı! 2. bölümde neler olacak? Sen Ağlama İstanbul’un yeni bölümü için geri sayım başladı! 2. bölümde neler olacak?

Kilitbahir Kale Müzesi3

Kilitbahir Kalesi'nin Tarihi ve Restorasyon Süreci

Fatih Sultan Mehmed tarafından İstanbul'un fethinden sonra Çanakkale Boğazı'nı korumak amacıyla yaptırılan ve 1462 yılında inşa edilen Kilitbahir Kalesi, günümüzde müze olarak hizmet veriyor. 2018’den bu yana müze olarak faaliyet gösteren kalede, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları 1 Ekim’de başlamıştı.

Bu kapsamda, kalenin taş duvarları üzerindeki bitkiler, mekanik ve kimyasal yöntemlerle temizlendi, harçlardaki bozulmalar giderildi. Ayrıca, kale içindeki ahşap merdivenler, köprüler ve geçiş yolları da yenilendi. Yenilenen yapılar arasında, ana kuledeki ahşap merdivenler, ahşap tırabzanlar ve çevredeki hendek köprülerinin onarımları öne çıkıyor. Bu restorasyon süreci ile kalenin tarihi dokusu korunarak, ziyaretçilerine eski ihtişamını sunması hedefleniyor.

Kilitbahir Kale Müzesi2

Ziyaretçiler İçin Güvenli ve Zengin Bir Deneyim

Kilitbahir Kalesi'nin, mimari yapısı ve tarihi atmosferiyle Çanakkale ruhunu en iyi şekilde yansıtan bir mekan olduğunu belirten Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, restorasyon çalışmalarının amacının hem tarihi yapıyı korumak hem de ziyaretçilere güvenli bir deneyim sunmak olduğunu söyledi. Kaşdemir, "Ziyaretçilerimiz, restorasyon sonrasında Kilitbahir Kalesi'nde Çanakkale'yi geçilmez yapan büyük ruhu daha iyi anlayacaklar. Aynı zamanda, Fatih Sultan Mehmed'in yaptırdığı diğer kalelerle birlikte, Çanakkale Boğazı'nın tarihî savunmasını da keşfedecekler" dedi.

Kaşdemir, restorasyon çalışmalarının 2025 yılının başında tamamlanmasını ve Kilitbahir Kalesi'nin ziyaretçilere eskisi gibi açılmasını planladıklarını da sözlerine ekledi.

Tarihi Bir Yolculuk

Kilitbahir Kalesi, Çanakkale Boğazı’nın muhafızlarından biri olarak, hem Türk tarihi hem de dünya tarihi açısından büyük bir öneme sahip. Çanakkale Savaşları'nda önemli bir yer tutan kale, Fatih Sultan Mehmed'in yaptırdığı diğer savunma kaleleriyle birlikte, ziyaretçilere tarihte bir yolculuk yapma imkânı sunuyor. 562 yıllık geçmişiyle, bu önemli yapı, gelecekte de Çanakkale'nin tarihi ruhunu yaşatmaya devam edecek.

Kaynak: AA