Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şebnem Tavman’ın yürütücülüğünde gerçekleştirilecek olan "Mercimek Proteinin Yüksek Nemli Ekstrüzyon İşlemi ile Tekstüre Edilmesi: Enzimatik Ön İşlem Uygulaması ve Proses Parametrelerinin Yapısal Özellikler, Morfoloji Gelişimi ve Ürün Özellikleri Üzerindeki Etkilerinin Belirlenmesi ve Model Bir Gıdada Kullanımının İncelenmesi" başlıklı proje, TÜBİTAK-ARDEB 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. Projenin amacı, mercimek proteininin potansiyelini ortaya çıkarmak ve Türkiye'deki mercimek üretiminin katma değerini artırmak.

İBB burs başvuru sonuçları açıklandı mı? Sonuçlar ne zaman açıklanacak? İBB burs tarihi İBB burs başvuru sonuçları açıklandı mı? Sonuçlar ne zaman açıklanacak? İBB burs tarihi

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibini tebrik ederek, “Akademisyenlerimizin yürüttüğü projeler, üniversitemizi TÜBİTAK nezdinde zirveye taşımaya devam ediyor. Prof. Dr. Şebnem Tavman’ın yürütücülüğündeki bu proje, TÜBİTAK 1001 Programı tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Proje, Türkiye’nin önde gelen mercimek üreticisi olarak mercimeğin yüksek protein içeriğini kullanarak burger köftesi üretmeyi ve mercimek üretiminin katma değerini artırmayı amaçlıyor. Hocamızı ve ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

“MERCİMEĞİN POTANSİYELİ ORTAYA ÇIKACAK”

Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Tavman, “Et analogları, hayvansal etteki doku ve lezzeti alternatif olarak sunan ve giderek daha fazla tercih edilen ürünler arasında yer alıyor. Genellikle soya ve bezelye proteinlerinden üretilen ürünler öne çıkıyor, ancak Türkiye’nin önde gelen mercimek üreticisi olması nedeniyle mercimeğin yüksek protein içeriği dikkat çekiyor. Mercimek protein konsantresi ve izolatlarının yüksek sindirilebilirlik ve üstün fonksiyonel özelliklere sahip olması, et analogları üretiminde kullanılma potansiyelini gösteriyor. Bu proje ile mercimek proteini, enzimatik ön işlem uygulamalarıyla kontrollü olarak hidrolize edilecek ve yüksek nemli ekstrüzyon işlemi ile tekstüre edilerek et analoğu üretimi gerçekleştirilecektir. Üretilen burger köftesinin raf ömrü belirlenecek ve mercimek proteininin potansiyeli ortaya konacaktır. Artan bitkisel protein kaynaklarına olan ilgiyle birlikte, mercimek proteini Türkiye'nin üretim kapasitesi ve fayda konumu ile öne çıkmaktadır. Projemiz, mercimek proteininin bu alandaki potansiyelini ortaya çıkararak, Türkiye’deki mercimek üretiminin katma değerini artırmayı hedeflemektedir” dedi.

Kaynak: Bülten