Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yer alan Pompeiopolis Antik Kenti'nde, tarihi tiyatro ve odeon alanlarında yürütülen kazılar başarıyla tamamlandı. Kazı çalışmaları, 2006 yılında başlamış olup, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Eliüşük'ün başkanlığında gerçekleştirildi.

Konya Mevlana Müzesi 2024’te en çok ziyaret edilen müze oldu Konya Mevlana Müzesi 2024’te en çok ziyaret edilen müze oldu

Pompeiopolis Antik Kent2

Pompeiopolis, Paflagonya bölgesinin eski başkenti olarak tarihi bir öneme sahipken, özellikle 2012 yılında başlayan tiyatro kazıları büyük ilgi uyandırmıştı. 2016 yılına kadar devam eden kazılar, 2017 ve 2018 yıllarında da sürdü. Ancak, kazıların büyük bir titizlikle yapılması nedeniyle 2024 yılına kadar devam eden çalışmalar, nihayetinde tiyatro ve odeon bölümlerinin kazılarının tamamlanmasını sağladı.

Pompeiopolis Antik Kent

‘TİYATRO’DA ÖNEMLİ ADIMLAR’

Kazıların başından itibaren tiyatro alanında önemli adımlar atıldığını belirten Doç. Dr. Eliüşük, tiyatronun restorasyon projelerinin ilk aşamalarını tamamladıklarını ve bu süreçte Kültür Bakanlığı'nın sağladığı desteğin çok değerli olduğunu vurguladı. 2024 yılında Pompeiopolis, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün "Geleceğe Miras Projesi" kapsamına dahil edilerek, kazıların hızla tamamlanması sağlandı.

Eliüşük, Pompeiopolis'teki tiyatro ve odeonun, hem mimari açıdan hem de bölgedeki diğer antik kentler göz önüne alındığında benzersiz bir öneme sahip olduğunun altını çizdi. "Bölgede hem tiyatro hem de odeon bulunan başka bir antik kent yok. Bu, Pompeiopolis'in tarihsel değerini ve kültürel mirasını daha da özel kılıyor" dedi.

Pompeiopolis Antik Kent3

‘GELECEK PLANLARI’

Kazıların en heyecan verici buluntularından biri, odeon alanında ortaya çıkan 2 Afrodit heykeli oldu. Bu buluntu, ekip için büyük bir sürpriz oldu ve kazı çalışmalarının değerini artırdı.

Tiyatro ve odeon alanlarında gerçekleştirilen rölöve, restorasyon ve restitüsyon projelerinin ilk adımlarının atıldığını belirten Eliüşük, "Bütün buluntuların belgeleme çalışmaları, üç boyutlu tarayıcılar aracılığıyla yapıldı ve projelerin çizimleri hazırlanarak hızlı bir şekilde 2025 yılı Mart ya da Nisan ayında Koruma Kurulu'na sunulacak. 2025'te ise restorasyon uygulamalarına başlanması planlanıyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA