Ekonomi

Pamuk üreticilerine kritik uyarı! Bunu yapmak şart!

Akşam sulaması pamukta verimi artırıyor! Şanlıurfa’da bu sezon 1 milyon ton pamuk beklenirken, sıcak hava koşulları nedeniyle sulamanın akşam saatlerinde yapılması kritik öneme sahip. Pamukta verim için doğru sulama zamanı çok önemli!

Abone Ol

Türkiye'nin pamuk ihtiyacının yüzde 42’sini karşılayan Şanlıurfa'da, pamuk üreticileri için önemli bir uyarı yapıldı. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle, "beyaz altın" olarak bilinen pamuk bitkisinin su stresinden uzak tutulması için sulamanın akşam saatlerinde yapılması öneriliyor. 

Pamukta verim için akşam sulamasının önemi 

Şanlıurfa’da bu sezon pamuk ekiminin yapıldığı yaklaşık 2 milyon dekar alanda, 1 milyon ton rekolte bekleniyor. Ancak, sıcak hava koşulları nedeniyle pamuk bitkilerinin veriminde kayıp yaşanmaması için üreticilerin dikkatli olması gerekiyor. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, pamuk bitkisinin suyu seven bir bitki olduğunu belirterek, "Bir kilogram pamuk için 500 litre suya ihtiyaç var. Bu nedenle sulama döneminin iyi ayarlanması ve akşam saatlerinde yapılması çok önemli," dedi. 

Sıcak havada sulamanın zararları 

Prof. Dr. Öztürkmen, özellikle salma sulama yapılan bölgelerde akşam saatlerinde sulamanın gerekliliğine dikkat çekti. Öğle sıcağında yapılan sulamanın, verilen suyun büyük bir kısmının buharlaşmasına neden olduğunu belirten Öztürkmen, "Akşam sulaması hem verimi artırır hem de bitkinin iyi gelişmesini sağlar. Sulamayı gece yaparak suyun bitki tarafından etkili bir şekilde alınmasını sağlayabiliriz," dedi. Ayrıca, damla sulama veya yağmurlama sulama sistemlerinin de modern yöntemler olarak önerildiğini ve bu sistemlerin yabancı otları azalttığını, bitkinin ihtiyacı kadar su almasını sağladığını vurguladı. 

Eylül’de sulama dönemi sonu 

Pamuk bitkilerinin taraklanma, çiçeklenme ve koza oluşumunun büyüme dönemi olan Ağustos ortasından Eylül’ün ilk haftasına kadar suyun iyi verilmesinin şart olduğunu belirten Öztürkmen, "Eylül ortasına doğru kozalar açılmaya başladığında, çiftçiler sulamayı kesmelidir. Yeterli su verilmemesi durumunda pamukta stres meydana gelir ve verim düşebilir," şeklinde konuştu.