Ekonomi

Pamuğun ekim alanı azaldı üretim tahmini 179 bin ton

İzmir Ticaret Borsası, 2023-2024 sezonu pamuk rekoltesi tahminlerini açıkladı. Rekolte tahminine göre pamuk ekim alanlarının yüzde 12,3 oranında azaldığı ve üretim beklentisinin 179 bin ton olduğu açıklandı.

Abone Ol

MEMDUH GÜNEY-EGE TELGRAF- İzmir Ticaret Borsası’nın (İTB) 2023-2024 sezonu pamuk rekoltesinin sonuçlarını açıkladığı toplantı bugün gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak, rekolte sonuçlarının açıklamasını yapmadan önce sektörle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Uçak, “Tarımsal üretim ve emtia piyasaları savaşlardan ve hayatın normal akışını engelleyen deprem ve iklimsel olaylardan en hızlı ve en çok etkilenen sektörlerin başında geliyor” dedi.

“DEPREMİN ETKİLERİ SÜRÜYOR”

6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinin yarattığı olumsuz etkilerin hala devam ettiğini söyleyen Uçak, “Son dokuz aydır pamuk piyasası beklenen ve istenen yapıda değil. Hatta son yirmi yıldır şahit olduğum en kötü ticari dönemin içinde olduğumuz ifade edebilirim. Dünya pamuk fiyatları kilogram başına 60 TL seviyesindeyken yerli pamuk fiyatımız 45-46 TL seviyelerini geçmiyor. Üretim maliyetleri kilogram başına 25 TL’ye ulaştı çekirdekli pamuk fiyatları da kilogram başına 18-20 TL seviyesinde. Böylesi bir fiyat yapısı sürdürülebilir üretimi ve doğal olarak ticareti olumsuz etkiliyor” ifadelerini kullandı.

“PRİM DESTEĞİ YÜKSELTİLMELİ”

Uçak, sektördeki olumsuz şartlardan dolayı üreticinin yaşadığı olumsuz etkinin kaldırılması amacıyla prim desteğinin kilogram başına en az 5 TL yükseltilmesi gerektiğinin altını çizdi. Uçak, “Sorunlara çözüm bulunmadığı takdirde 30 Milyar doların üzerinde bir ihracat gelirine sahip olan tekstil ve konfeksiyon sektörümüzün hammadde açısından dışa bağımlılığı artacaktır” ifadelerini kullandı.

“KÜTLÜ ÜRETİM 460 BİN TON”

Uzun yıllardır yapılan rekolte tahminlerinin oldukça başarılı sonuçlar verdiğini hatırlatan Uçak, “Bir önceki sezona göre bölgemizde pamuk ekim alanlarının yüzde 12,3 oranında azalarak 104 bin hektara düştüğü tahmin edilmiştir. Ortalama kütlü veriminin dekarda 440 kilogram olması beklenmektedir. Buna göre kütlü üretimin 460 bin ton olacağını öngörüyoruz. Yeni sezonda çırçır randıman oranının yüzde 39 olacağı ve bu randıman oranı ile mahlıç pamuk üretiminin 179 bin ton olacağı tahmin edilmektedir. Sonuçların başta çiftçilerimiz olmak üzere tüm sektöre hayırlı olmasını temenni ederim” dedi.  

“ZARAR TÜM BÖLGEYE YAYILDI”

Açıklamada konuşma yapan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümünden Prof. Dr. Mustafa Bolca, rekolte tahmini çalışmalarının nasıl yapıldığını aktardı. Bolca, “Proje iki aşamadan oluşuyor. Birinci aşamada pamuğun ekiminden başlayarak eylül ayına kadar olan periyotta bölgede bulunan beş ili ve ilçelerdeki pamuk ekili alanları dolaşarak pamuğun gelişim durumu arazide tespit ediliyor. İkinci aşamada ise pamuğun hasadından önce araziye girerek pamuk ekili alanı yani rekolteyi belirliyoruz. Bu çalışmayı her alan için ayrı ayrı yapıyoruz. Çünkü Söke’de iyi bir tarladan 500 kiloluk bir verim alırken Bergama’da iklim koşullarının daha iyi olması sebebiyle verim 600 kilograma kadar çıkabiliyor” diye belirtti. Bolca, “Bölge genelinde verimde düştü bunun nedeni zararların bu yıl fazla miktarda olması ve tüm bölgeye yayılmış olması” dedi.

“İRADEMİZİ ORTAYA KOYMALIYIZ”

Rekolte açıklamasının ardından üretimle ilgili açıklamalarda bulunan İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak pamuk için tekstil sektörünün Türkiye’de çok önemli ve can alıcı noktada olduğuna değindi. Uçak, “Burada tekstil konuşurken aslında hayvancılığı da konuşuyoruz, tekstil konuşurken ihracatı da konuşuyoruz aynı zamanda insan istihdamını konuşuyoruz. Yani aslında sadece tekstil sektörünü değil köyde evlenecek olan vatandaşın düğününü konuşuyoruz” dedi. Uçak, “Sıkıntıların altından çok kolay kalkabilecek bir ülkeyiz. Çünkü biz insan gücümüzle, kalitemizle, yatırımızla bunu yapabiliriz ama bunlarla ilgili irademizi ortaya koymamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“YERLİ ÜRETİM ŞART”

Yerli pamuğun cazibesinin fazla olduğunu söyleyen Uçak, “Geçtiğimiz yıllara göre 20-30 bin ton 50 bin ton yıllık ihracata sahip olan Türkiye’deki pamuk ihracatı bu sene 160 bin tona çıktı. Dünyaya göre ucuzuz. Pamuğu ve pamukçuğu kurtaracak olan yerli üretime olan talep olacaktır. Bizim için yerli üretim şart” dedi.