Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin Somali'deki deniz yetki alanlarında arama ruhsatı bulunduğunu ve Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'nin bu ay sonunda veya ekim başında Somali'ye gönderileceğini açıkladı. Bayraktar, geminin bölgede bugüne kadar yapılmamış 3 boyutlu sismik çalışmaları gerçekleştireceğini belirtti.

Thumbs B C Ad8D18357032A8929A035F99Fdc6C4F3

Doğal Gaz ve Elektrik Destekleri

Bayraktar, doğal gaz ve elektriğin temel ihtiyaçlar olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacını büyük oranda ithal ettiğini ve fiyatların uluslararası gelişmelere bağlı olarak kırılgan olduğunu ifade etti. Salgın döneminden itibaren devlet desteklerinin devam ettiğini ve elektrik ile doğal gaz faturalarının önemli bir kısmının devlet tarafından karşılandığını söyledi. Ayrıca, destek mekanizmalarının daha etkin kullanılacağını ve yüksek gelir grubundaki vatandaşların gerçek maliyetleri karşılaması gerektiğini belirtti.

Sakarya Gaz Sahası ve Yeni Doğal Gaz Platformu

Sakarya Gaz Sahası'ndaki üretim seviyesinin artırıldığını ve günlük 10 milyon metreküpe ulaşma hedefinin belirlendiğini belirten Bayraktar, yeni doğal gaz platformunun 2026'nın ortasında üretime başlayacağını söyledi. Ayrıca, Sakarya Gaz Sahası'nda 20 milyon metreküpe kadar günlük üretim hedeflendiğini vurguladı.

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası altın fiyatlarında düşme! Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası altın fiyatlarında düşme!

Enerji Çeşitliliği ve LNG Anlaşmaları

Bayraktar, Türkiye'nin enerji tedarik kaynaklarını çeşitlendirme stratejisinin bir parçası olarak sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) anlaşmalarını da gündeme getirdi. Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacını karşılamak için çeşitli ülkelerden gaz temin ettiğini ve LNG kapasitelerinin artırıldığını belirtti.

Irak ile Enerji İşbirliği ve Potansiyeli

Irak ile enerji işbirliği konusunda büyük potansiyel olduğunu belirten Bayraktar, Türkiye'nin Irak'tan daha büyük pay alması gerektiğini ve petrol ve doğal gaz sahalarında daha aktif bir rol oynaması gerektiğini söyledi. Ayrıca, Irak'tan gelecek petrolün Ceyhan üzerinden farklı coğrafyalara taşınabileceğini ifade etti.

Akkuyu Nükleer Santrali ve Diğer Konular

Akkuyu Nükleer Güç Santrali için Siemens şirketinin parçaları geciktirmesi nedeniyle projede aksaklıklar yaşandığını belirten Bayraktar, bu durumun bir karşılığı olması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, madenlerin çıkarılması ve işlenmesi için Çin dahil çeşitli ülkelerle görüşmeler yapılacağını açıkladı.

Kaynak: AA