Eğitim

Öğretmenlik Meslek Kanunu yasalaştı: Öğretmene dokunan artık yandı

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmenlere yönelik işlenen suçlar için cezalar arttırıldı, öğretmenlik ihtisas mesleği olarak tanımlandı ve Milli Eğitim Akademisi'nin kurulması kararlaştırıldı.

Abone Ol

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlerin haklarını genişletirken, cezai yaptırımlarda önemli değişiklikler getiriyor. Yasayla birlikte öğretmenlere yönelik işlenen suçlarda cezalar yarı oranında arttırılacak.

Ayrıca, öğretmen adaylarına 30 bin ek göstergenin memur aylık katsayısı ile çarpımı kadar maaş ödenmesi ve öğretmenlik mesleğinin artık "ihtisas mesleği" olarak tanımlanması kararlaştırıldı.

MİLLİ EĞİTİM AKADEMİSİ KURULUYOR

Kanun ile Milli Eğitim Akademisi'nin kurulması öngörülüyor. Akademi, öğretmenlik mesleğine girecek adaylar için 4 dönemlik teorik ve uygulamalı bir hazırlık eğitimi verecek. Bu süre, adayın eğitim aldığı yükseköğretim programına göre 3 döneme indirilebilecek.

MÜDÜR VE MÜDÜR YARDIMCISI ATAMALARINDA MÜLAKAT ŞARTI

Eğitim kurumu müdür ve müdür yardımcısı atamalarında, adaylar Akademi tarafından düzenlenen yönetici yetiştirme programına alınacak. Adaylar, yazılı ve/veya sözlü sınavlardan 60 ve üzeri puan almaları hâlinde başarı sırasına göre atanacaklar.

ÖĞRETMENLER İÇİN 3 KADROLU BASAMAK

Yeni kanunla, öğretmenlik mesleği üç kariyer basamağından oluşacak: öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen. En az on yıl hizmet süresi bulunan öğretmenler, uzman öğretmen olabilmek için Akademi tarafından düzenlenen eğitimi tamamlamak zorunda.

MAZERETSİZ GÖREVE BAŞLAMAYANLARA KISITLAMA

Hazırlık sürecini tamamlayıp göreve mazeretsiz başlamayan öğretmenler, yeniden başvuru yapamayacak. Sözleşmeli öğretmenler, can güvenliği ve sağlık mazeretleri hariç olmak üzere 3 yıl boyunca başka bir yere atanamayacak. Aile birliği mazereti ile tayinlerde ise eş durumu bu öğretmene bağlı olacak.