İstanbul Arel Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Güneş, işitme kaybının 2060'a kadar iki katına çıkmasının beklendiğini belirtti. Yüksek seslerin kulaktaki dış tüylü hücrelere kalıcı zarar verdiğini vurgulayan Güneş, bu hücrelerin bir kez zarar gördüğünde yeniden iyileşme şansının olmadığını ifade etti. Yüksek sesler, patlamalar ve darbeler gibi faktörlerin işitme kaybına yol açtığını belirten Güneş, gürültüye maruz kalmanın uzun vadede sinsice etkili olduğunu söyledi.

Güneş, işitme kaybının yaşlı nüfusun artması ve doğumsal nedenlerden kaynaklanan faktörlerin yanı sıra dış etkenlerle de arttığını vurguladı. Ayrıca, sanayi devriminden bu yana iş hayatında gürültüye maruziyetin arttığını ve iş sağlığı ekiplerinin koruyucu önlemler alması gerektiğini belirtti.

Binlerce yıldır insanlığa şifa oluyor: Hipokrat’ın bile reçetesinde var Binlerce yıldır insanlığa şifa oluyor: Hipokrat’ın bile reçetesinde var

Güneş, gençlerde ani işitme kayıplarının viral enfeksiyonlar ve stres nedeniyle olabileceğine dikkat çekti. Bu durumda tedavi başarısının ilk üç gün içinde en yüksek olduğunu, geç kalındığında ise tedavi şansının düştüğünü ekledi. Ayrıca, gürültüye maruz kalan kişilerin işitme kaybı yaşının düşebileceğini ve uzun vadede işitme cihazına ihtiyaç duyulabileceğini belirtti.

Son olarak, kulak içi kulaklıklardan kaçınılması gerektiğini ve kulak temizliğinde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Yaz aylarında dış kulak yolu enfeksiyonlarına karşı bir kulak burun boğaz uzmanına danışmanın önemine işaret etti.

Kaynak: İHA