Siyasi kariyerinde birçok önemli göreve imza atan Numan Kurtulmuş, şimdi de TBMM'de önemli bir adım atarak Can Atalay için olağanüstü toplantı çağrısında bulundu. Peki, Kurtulmuş'un hayatı ve siyasi yolculuğu hakkında neler biliyoruz? 

Oğlak burcu: Stratejik planlama ve finansal düzenleme! 15 Eylül günlük yorum Oğlak burcu: Stratejik planlama ve finansal düzenleme! 15 Eylül günlük yorum

Numan Kurtulmuş kimdir?

Numan Kurtulmuş, 23 Mart 1959 tarihinde Ordu'nun Ünye ilçesinde dünyaya geldi. Eğitim hayatına İstanbul'da başlayan Kurtulmuş, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden mezun olduktan sonra, aynı üniversitede yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. Akademik kariyerinde Sakarya Üniversitesi'nde profesör unvanını kazandı.

Siyasi kariyerinde öne çıkanlar

Numan Kurtulmuş'un siyasi kariyeri Refah Partisi'nde başladı. Ardından Fazilet Partisi ve Saadet Partisi'nde önemli görevler üstlendi. 2010 yılında Saadet Partisi'nden ayrılarak Halkın Sesi Partisi'ni (HAS Parti) kurdu ve genel başkanlık yaptı. 2012'de HAS Parti'nin feshedilmesiyle Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AK Parti) katıldı. AK Parti'de çeşitli görevlerde bulunarak önemli bir figür haline geldi. 2014 yılında Başbakan Yardımcılığı, 2017'de Kültür ve Turizm Bakanlığı görevlerinde bulundu. 2018 genel seçimlerinde Ordu milletvekili olarak TBMM'ye girdi ve 2023 yılında TBMM Başkanı olarak seçildi.

Eğitim ve akademik başarıları

Lise eğitimini İstanbul İmam Hatip Lisesi'nde tamamlayan Kurtulmuş, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde lisans ve yüksek lisans eğitimini aldı. 1992 yılında İktisat Doktoru unvanını aldıktan sonra, 1994'te doçent olarak atandı. ABD'de Cornell Üniversitesi'nde akademik çalışmalar yaptı ve 2004 yılında profesör oldu. İstanbul Üniversitesi'nde Sosyal Siyaset ve İnsan Kaynakları Yönetimi dersleri verdi.

Meclis Başkanlığı ve son gelişmeler

Numan Kurtulmuş, 7 Haziran 2023 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 30. Başkanı olarak göreve başladı. Son olarak, TBMM'ye yaptığı Can Atalay çağrısıyla dikkat çekti. TİP, CHP, DEM Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, DP ve EMEP milletvekillerinin imzasıyla yapılan başvuruda, Atalay için olağanüstü toplantı çağrısı yapıldı. 

Kaynak: Haber Merkezi