Bitlis'in Ahlat, Güroymak ve Tatvan ilçeleri sınırlarında yer alan ve Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise ikinci büyük krater gölü olan Nemrut Kalderası, sadece etkileyici manzarasıyla değil, aynı zamanda barındırdığı zengin biyoçeşitlilikle de dikkatleri üzerine çekiyor. Nemrut, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlarken, aynı zamanda yırtıcı hayvanlar, kuş türleri ve sürüngenlerle dolu bir ekosistem sunuyor.
Bölgede; ayılar, kurtlar, tilkiler ve domuzlar gibi memelilerin yanı sıra, çeşitli kuş türleri ve sürüngenler de doğal ortamlarında yaşamaya devam ediyor. Krater gölü ve çevresi, kaya serçesi, kartal, şahin, doğan gibi yırtıcı kuşların yanı sıra, ibibik, keklik, bıldırcın gibi başka kuş türlerine de ev sahipliği yapıyor. Bunun yanı sıra, bölgedeki su kenarlarında sazan, killifish ve yayın balığı gibi su canlıları da yaşam alanı buluyor.
Yüksek rakım ve izole konumuyla Nemrut Kalderası, kuş gözlemcileri ve doğa meraklıları için önemli bir keşif noktası haline gelmiş durumda. Doğa ve gökyüzü gözlemi yapan Dr. Cihan Önen, son 8 yıldır Krater Dağı'ndaki çeşitli canlıları gözlemlemekte. Eklem bacaklılar dışında, 51’den fazla farklı canlı türüne tanıklık ettiğini belirten Önen, bu türlerin arasında kuşlar, memeliler, sürüngenler ve su canlılarının yer aldığını ifade etti.
Önen, Nemrut'un zengin ekosisteminin bu canlılar için mükemmel yaşam alanları sunduğunu vurgularken, doğanın korunmasının önemine de dikkat çekti. "Krater Dağı, göz alıcı renkleri ve benzersiz özellikleri ile dikkat çeken kuşlardan, suyun içindeki balıklara kadar pek çok canlı türüne ev sahipliği yapıyor. Bu ekosistem, doğaya olan hayranlığımı daha da pekiştiriyor. Aynı zamanda, bu canlıların korunması için farkındalık oluşturmayı amaçlıyorum," dedi.