Bardella, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın NATO’yu kendi çıkarları doğrultusunda bir araç olarak kullandığını ve Türkiye'nin mülteci krizinde aktif bir rol oynadığını iddia etmişti. Rutte, bu eleştirilere karşılık olarak Türkiye’nin 2016’da Avrupa Birliği ile birlikte Suriyeli mülteciler konusunda önemli bir anlaşma imzaladığını hatırlatarak, bunun Almanya, İsveç ve Hollanda’daki mülteci sayılarını azalttığını belirtti. Türkiye’nin NATO içindeki rolünü savunarak, “Türkiye, NATO’nun çok değerli bir üyesidir” dedi.

Rutte ayrıca, Avrupa’nın savunma kapasitesinin artırılması gerektiğini savundu. Bir Avrupa NATO’su fikrinin mümkün olmadığını belirten Rutte, bu tür bir yapının kurulabilmesi için büyük savunma bütçeleri ve bağımsız nükleer kapasiteler gerekeceğini, bunun ise 15-20 yıl sürebileceğini ifade etti. Bugün NATO’nun finansmanının büyük kısmının ABD tarafından sağlandığını da sözlerine ekledi.

Kamikaze dronlar, milyon dolarlık dronları avlıyor Kamikaze dronlar, milyon dolarlık dronları avlıyor

Ukrayna’daki savaşın Avrupa ve küresel güvenlik için büyük bir tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Rutte, savaşın sonucu ne olursa olsun, kalıcı bir barış sağlanabilmesi için Ukrayna’ya desteğin artırılması gerektiğini söyledi. Ayrıca Avrupa’nın güvenlik durumu hakkında derin endişe taşıdığını, ancak bu durumu iyileştirebilmek için savunma harcamalarına daha fazla yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: İHA