Rutte, Letonya'nın başkenti Riga'da düzenlenen "Resolute Warrior" tatbikatını takiben, NATO’nun hazırlıklılığını ve müttefik güçlerin birlikte çalışma becerisini artırmaya yönelik yapılan eğitimlerin önemini de dile getirdi. Tatbikatın her türlü saldırıya karşı koyma yeteneğini geliştirdiğini belirten Rutte, NATO'nun güvenliği güçlendirme amacına hizmet ettiğini ifade etti.
Ukrayna'ya Destek ve NATO Üyeliği
Rutte, Ukrayna'ya olan desteğin doğru bir adım olduğunu ve bunun sadece Ukrayna'nın güvenliği için değil, aynı zamanda Avrupa'nın güvenliği için de önemli olduğunu söyledi. "Putin, kışı bir silah olarak kullanarak Ukrayna'nın enerji altyapısını hedef alacak. Bizim görevimiz, Ukrayna'ya hava ve füze savunmalarını içeren yardımları artırmaktır," dedi. Ukrayna'nın NATO üyeliği konusunda da net bir duruş sergileyen Rutte, Ukrayna'nın üyelik yolunun "geri dönüşü olmayan bir yol" olduğunu belirtti. Ayrıca, Ukrayna'nın NATO üyeliğine giden süreçte güçlü bir pozisyonda olabilmesi için devam eden savunma yardımlarına ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.
Trump ile İşbirliği Vurgusu
Rutte, eski ABD Başkanı Donald Trump ile geçmişteki işbirliklerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Trump ile gelecekte de yakın çalışmayı dört gözle beklediğini söyledi. Rutte, "Trump, NATO'nun savunma harcamalarını artırma konusunda büyük baskı yaptı. ABD, NATO'nun savunmasında önemli bir rol oynamaya devam ediyor" diye konuştu.
ABD'siz NATO Mümkün mü?
NATO'nun ABD'siz var olup olamayacağına dair bir soruyu yanıtlayan Rutte, NATO'nun temellerinin ABD tarafından atıldığını ve ittifakın savunma anlayışının da ABD'nin katkısıyla şekillendiğini belirtti. Rutte, "ABD'nin NATO içindeki rolü kritik. ABD olmadan NATO'nun etkili bir şekilde savunma yapması mümkün değil. NATO, ABD'nin savunmasını da içeriyor ve birlikte çalışarak savunmamızı güçlendirmeliyiz," dedi.
Ukrayna'ya Yardım ve Savunma Yatırımları
Rutte, NATO üyelerinin savunma harcamalarına yönelik yatırımlarını artırmaları gerektiğini vurguladı. Letonya'nın savunma harcamalarının gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 3,5'ine ulaşmasına dikkat çeken Rutte, Avrupa'nın genelinde ise bu oranın yüzde 2 seviyesinde olduğunu belirterek, daha fazla çalışılması gerektiğini söyledi.
Gelişen Tehditler ve Küresel Güvenlik
Rutte, Ukrayna'daki savaşın küresel güvenlik için önemli bir tehdit oluşturduğunu, çünkü Kuzey Kore'nin aktif olarak Rusya'ya destek verdiğini ve Çin ile İran'ın da Rusya'ya teknoloji ve drone sevkiyatı yaptığını belirtti. "Bu tehdit sadece Avrupa'yı değil, aynı zamanda ABD'yi, Japonya'yı ve Güney Kore'yi de doğrudan etkiliyor" diyen Rutte, NATO'nun Hint-Pasifik ve Euro-Atlantik bölgelerinde güvenliği sağlamak için birlikte çalıştığını vurguladı.