NASA, Güneş'in gizemli radyo sinyallerini çözmek için tarihin ilk görevini başlattı. CURIE (CubeSat Radio Interferometry Experiment) adı verilen bu görev, Güneş'ten gelen radyo dalgalarının çözülemeyen kökenlerini araştırmayı amaçlıyor. Bilim insanları bu radyo dalgalarını onlarca yıl önce fark etmiş olsalar da, bu sinyallerin tam olarak neyden kaynaklandığı hala bilinmiyor.

Güneş'in Bir Gizemi Daha Çözülecek

Güneş'ten gelen radyo dalgaları, Güneş patlamaları ve taçküre kütle atımları (CME) gibi büyük aktivitelerle birlikte geliyor. CME'ler, Dünya'daki uydu iletişimi ve teknolojiyi etkileyebilen yoğun parçacıklara sahip. Ancak radyo dalgalarının CME'lerde nasıl oluştuğu ve nereden kaynaklandığı halen bilinmiyor. CURIE görevi, daha önce uzayda hiç kullanılmamış olan düşük frekanslı radyo interferometrisi adı verilen bir teknik kullanarak bu gizemi çözmeyi hedefliyor.

Bu teknik, CURIE'nin Dünya'nın yörüngesinde (580 km) birbirlerinden yaklaşık 3.2 km uzaklıkta dönecek olan iki bağımsız uzay aracıyla uygulanacak. Aralarındaki mesafe farkı sayesinde, CURIE'nin aletleri radyo dalgalarının varış zamanındaki küçük farklılıkları ölçerek radyo dalgalarının tam olarak nereden geldiğini tespit edecek.

CURIE, radyo dalgalarının kökenini saptamak için 0,1 ila 19 megahertz arasında değişen radyo dalgalarını ölçecek. Bu dalga boyları Dünya'nın üst atmosferi tarafından engellendiği için bu araştırma sadece uzaydan yapılabiliyor. CURIE görevi, 9 Temmuz 2024'te Fransız Guyanası'ndaki Guyana Uzay Merkezi'nden ESA'nın ve Avrupa'nın yeni roketi Ariane 6 ile fırlatıldı.

TEKNOFEST'te uzay heyecanı TEKNOFEST'te uzay heyecanı

Bu misyon, Güneş'in radyo sinyallerinin kökenini çözerek, Güneş aktiviteleri hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağlayacak ve uzay hava durumunu daha iyi anlamamıza yardımcı olacak.

Kaynak: DonanımHaber