Narlıdere Belediyesi, Türkiye’de kadınlara siyasi haklarının verilmesinin 90'ıncı yılında, Kadın ve Siyaset Paneli’ne ev sahipliği yaptı. 22. Dönem İzmir Milletvekili Türkan Miçooğulları, Narlıdere Belediyesi Meclis Üyeleri Meltem Sönmez ve Gülten Anıl Deviren, Narlı Mahallesi Muhtarı Neval Emir’in konuşmacı olarak katıldığı panelde, kadınların siyasette daha fazla yer alabilmesi için yapılması gereken düzenlemeler ve toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen politikalar değerlendirildi. Panelde, "eşit temsiliyet" konusu öne çıktı. Panel, Moderatör Avukat Ferda Demirbaş’ın, 5 Aralık 1934’te kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiğinden bugüne kadar Türkiye’de kadınların siyasete katılımı konusunda yaşanan gelişmeleri özetlemesiyle başladı. Demirbaş, Türkiye'nin kadınlara seçme ve seçilme hakkını birçok ülkeden önce tanımasına rağmen, kadınların siyasette yeterince yer alamadığının altını çizerek açıklamalarda bulundu.

Yunusemre Belediyesi'nde Grup Curcuna ile yeni yıl coşkusu Yunusemre Belediyesi'nde Grup Curcuna ile yeni yıl coşkusu

‘BİLİMSEL EĞİTİME İHTİYAÇ VAR’

Dönem İzmir Milletvekili Türkan Miçooğulları, 1934’te kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının önemli bir adım olduğunu ancak günümüzde yerel yönetimler ve parlamentoda hala eşit temsiliyetin sağlanamadığını söyledi. Miçooğulları, "Eşitliğin sağlanabilmesi için laik, demokratik ve bilimsel eğitime ihtiyaç vardır" diyerek, herkesin Cumhuriyet ve Atatürk devrimlerine sahip çıkması gerektiğini ifade etti.

‘SİYASİ TEMSİLİMİZ KADAR ÖNEMLİ’

Narlıdere Belediyesi Meclis üyesi Gülten Anıl Deviren, kadınların siyasette var olabilmesinin ekonomiye dayalı olduğunu belirtti. Deviren, “Ekonomik olarak ayakları üzerinde duran kadın, siyasette var olabiliyor. Bu nedenle ekonomik alandaki temsilimizin en az siyasi alandaki temsilimiz kadar önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

‘ERİL DİL EN BÜYÜK ENGELLERDEN’

Belediye meclis üyelerinden Meltem Sönmez, kadınların siyasete katılımını engelleyen birçok faktörden bahsetti. Ev işleri, çocuk bakımı ve ekonomik bağımlılığın kadınların siyaset yapmasına engel olduğunu dile getiren Sönmez, “Eril dil de en büyük engellerden biri” diyerek, bu engelleri aşmak için toplumsal bir mücadeleye ihtiyaç olduğunu vurguladı.

EŞİT TEMSİLİYETİN YETERSİZLİĞİ

Narlı Mahallesi Muhtarı Neval Emir, 1934’te verilen seçme ve seçilme hakkının kadın hakları için önemli bir dönüm noktası olduğunu belirterek, günümüzde kadınların karar alma mekanizmalarında hala yeterince temsil edilmediğini ifade etti. Emir, Türkiye genelinde kadın muhtar sayısının 2 bin 150 olduğunu, bu rakamın eşit temsilden çok uzak olduğunu söyledi.

Narlıdere Belediyesi Pakize Ateş Kadın Danışma Merkezi tarafından organize edilen panel, sanatçı Derya Eroğlu’nun müzik dinletisi ile son buldu. Yoğun bir katılımın olduğu panelde, kadınların siyasette daha fazla yer alabilmesi için toplumsal cinsiyet eşitliğine dair farkındalık artırılması gerektiği bir kez daha vurgulandı.

Kaynak: Bülten