Kültür-sanat

Milli Kütüphane'nin dijital arşivi Türkiye'nin her yerinde erişilebilir oldu

Milli Kütüphane, dijitalleştirme çalışmalarını tamamlayarak, 25 milyon poz çekimiyle Türkiye'nin dört bir yanındaki halk kütüphanelerinden erişilebilen dijital arşiv oluşturdu

Abone Ol

Milli Kütüphane, dijitalleştirme süreci kapsamında önemli bir aşama kaydetti. 2015 yılından bu yana yürütülen çalışmalar neticesinde, yaklaşık 25 milyon poz çekim işlemi tamamlandı. Bu işlemlerle birlikte Milli Kütüphane’nin arşivlerindeki milyonlarca kaynak dijital ortama aktarılıyor. Görsel ve işitsel materyallerin dijitalleştirilmesi ise hızla devam ediyor.

‘ERİŞEBİLİRLİK ARTIRILACAK’

Milli Dijital Kütüphane Projesi, dijitalleştirme süreçlerine bir çerçeve ve vizyon kazandırarak bilgi kaynaklarının erişilebilirliğini artırmayı amaçlıyor. Bu projeyle birlikte, Milli Kütüphane’nin dijital ikizi oluşturuluyor ve Türkiye’nin dört bir yanındaki halk kütüphanelerinden bu kayıtlara kolaylıkla erişilebiliyor.

‘HALK KÜTÜPHANELERİNDE HİZMETE SUNULDU’

Proje kapsamında kurulan Milli Dijital Kütüphane erişim istasyonları, şehirlerdeki il ve ilçe halk kütüphanelerinde kullanıcıların hizmetine sunuldu. Bu istasyonlar, üyelik işlemlerini tamamlayan kullanıcılara, dijitalleştirilen milyonlarca kaynağa erişim imkanı tanıyor. Üyelik işlemleri, kütüphanelerden ya da e-Devlet üzerinden kolayca yapılabiliyor. Kullanıcılar, araştırmalarını hem Ankara’daki Milli Kütüphane İbn-i Sina Okuyucu Salonu’nda hem de Türkiye’nin 66 il ve ilçesinde bulunan halk kütüphanelerinden gerçekleştirebiliyor. Adıyaman, Afyonkarahisar Gedik Ahmet Paşa, Antalya Tekelioğlu, İstanbul Orhan Kemal ve İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi gibi kütüphaneler öne çıkan erişim noktaları arasında yer alıyor.