Türk edebiyatının "ara nesil" olarak adlandırılan dönemin önemli isimlerinden Recep Vahyi'nin kayıp eserleri, akademisyen Doç. Dr. İlyas Kayaokay’ın çabalarıyla gün yüzüne çıkmayı başardı. 117 yıl önce bizzat Recep Vahyi tarafından yazılan ve basılmayan bu eserler, müzayededen satın alındı.
Munzur Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi olan Kayaokay, Osmanlı dönemi el yazmaları üzerine yaptığı akademik çalışmaların yanı sıra, 10 yıldır müzayede ve sahaflardan yüzlerce el yazması eser ve obje topluyor. Kayaokay, bu süreçte 'Defter-i Tesvidat' ve 'İhtisasat' adlı eserleri bulup satın almayı başardı. 1907 ve 1909 yıllarına ait olan bu eserler, Recep Vahyi'nin el yazısıyla kaleme alınmış, üzerinde kendi düzeltmeleri ve imzası bulunan nadir örnekler.
Recep Vahyi, Türk edebiyatının Tanzimat döneminin II. nesli ile Servet-i Fünun arasında önemli bir köprü işlevi gören "ara nesil"in önde gelen yazarlarından biridir. Pek çok şairin yetişmesine katkı sağlamış, Tevfik Fikret ile mektuplaşmış ve edebiyatımızdaki ilk Rusça tercümeleri gerçekleştirmiştir. Kayaokay, bu kayıp eserlerin tarihsel ve edebi açıdan büyük bir öneme sahip olduğuna dikkat çekti.
Bu eserlerin müzayedede bulunmasının ardından kredi çekmek zorunda kaldığını belirten Kayaokay, eserlerin kaybolmaktan kurtarılmasının büyük bir kazanım olduğunu vurguladı. Ayrıca, bu tür eserlerin korunması için bir komisyon kurulması gerektiğini ifade etti ve devletin bu kültürel mirasların takibini yapması gerektiğine değindi. Kayaokay, ilerleyen zamanlarda bu eserlerin külliyat halinde yayınlanacağını da müjdeledi.