Türkiye’de mevduat faizleri yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor. Enflasyonun baz etkisiyle dezenflasyon sürecine girmesiyle birlikte Merkez Bankası'nın politika faizini %50 seviyesinde tutması, mevduat hesaplarında yıllık faiz oranlarının %50'nin üzerinde gerçekleşmesine neden oldu.

Merkez Bankası'nın uyguladığı sıkı para politikası kapsamında, bankalar tarafından mevduatlara uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranları şu şekilde:

  • 1 aya kadar vadede: %54,34
  • 3 aya kadar vadede: %59,56
  • 6 aya kadar vadede: %56,95
  • 1 yıla kadar vadede: %50,20
  • 1 yıl ve daha uzun vadede: %41,41

100 Bin Liraya Ne Kadar Faiz Getirisi?

100 bin TL'yi mevduata yatıran bir kişi, stopaj oranı düşüldükten sonra 32 günün sonunda yıllık %54,34 faiz oranıyla 4.188 TL net faiz getirisi elde ediyor. Aynı şartlarda 500 bin TL yatıran bir kişi 20.943 TL, 1 milyon TL yatıran bir kişi ise 41.886 TL net faiz getirisi sağlıyor.

Bileşik Faizle Yıllık Getiri

Mevduat faizinin bir yıl boyunca %54,34 seviyesinde kalması durumunda ve faizlerin her ay tekrar mevduata yatırılması halinde yıllık bileşik faiz getirisi %70,14 olarak hesaplanıyor. Bu durumda 1 milyon TL'lik mevduata brüt 701.407 TL faiz gelirken, %7,5 stopaj düşüldüğünde net faiz getirisi 648.801 TL olarak belirleniyor. Faizlerin bu seviyelerde kalması, paranın enflasyona karşı değer kaybetmesini engelliyor.

En Yüksek Faizi Veren Bankalar

Merkez Bankası'nın verilerine göre, Mayıs ayında bazı bankalar %80 oranında faiz sunmuştu. Ancak Mayıs’tan itibaren Merkez Bankası, mevduat faizlerine uygulanan azami oranları açıklamıyor. Bu durum, mevduat sahiplerinin en yüksek faiz oranını sunan bankaları araştırarak seçmelerini daha da önemli hale getiriyor.

Stopaj Oranlarındaki Artış

Bakan Uraloğlu: Kritik altyapıları siber tehditlere karşı koruyoruz Bakan Uraloğlu: Kritik altyapıları siber tehditlere karşı koruyoruz

Son dönemde mevduat faizleri üzerinde yapılan stopaj oranı değişiklikleri de dikkat çekiyor. 6 aya kadar vadeli mevduatlarda stopaj oranı %5’ten %7,5’e, bir yıla kadar vadeli hesaplarda ise %3’ten %5’e çıkarıldı. Bir yıldan uzun vadeli hesaplarda ise stopaj oranında bir değişiklik yapılmadı. Bu durum, faiz gelirlerinden daha fazla stopaj vergisi kesilmesi anlamına geliyor.

Yatırımcıların, mevduatlarını değerlendirirken faiz oranları ve stopaj koşullarını dikkate alarak en uygun bankayı seçmeleri önem taşıyor.

Kaynak: Bigpara Hürriyet