Mersin Büyükşehir Belediyesi, kadınları her alanda görünür kılmayı hedefleyen çeşitli etkinlik ve projeler yürütüyor. Bu kapsamda, Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezleri’nde, okuma yazma bilmeyen kadınlara yönelik kapsamlı bir eğitim programı sunuluyor. Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı kurs merkezlerinde kadınlar, ilk aşamada okuma yazma ve temel matematik işlemlerini öğreniyor. Başarıyla tamamladıkları ilk aşamanın ardından ikinci kademe eğitime geçiyorlar. İkinci aşamada ise Türkçe, matematik, sosyal bilgiler ve fen bilgileri dersleri alarak Halk Eğitim Merkezi’nden ilkokul seviyesinde belge kazanıyorlar. Kurs merkezlerinde bugüne kadar 145 kadın bu eğitimlerden yararlandı.

Çilek Şubesi Sorumlusu Deniz Kardoğan, kurs merkezlerinin amacı hakkında bilgi vererek, “Amacımız, okumanın yaşının olmadığını ve günlük yaşamlarını kolaylaştıracak fırsatları onlara göstermek. Öğrencilerimizin seviyelerini belirleyip uygun bir eğitim planı hazırlıyoruz. Okuma yazma bilmeyen kadınlarımızın başvurmasını teşvik ediyoruz” dedi. Sabah ve öğle oturumlarında, günde dört saat süren derslerle eğitimler gerçekleştiriliyor.

Mersinde 145 Kadin Okuma Yazma Ogrendi1

Kursiyerlerden Çınare Velizade Güven, kadınların eğitimdeki rolüne dikkat çekerek, “Eğitim, güçlü bir ülkenin temelidir ve kadınlar bu bilincin farkında. Büyükşehir Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi’nin desteğiyle açılan kursa yoğun talep var. Kadınlar eğitim fırsatını değerlendirerek kendilerini geliştiriyor” şeklinde konuştu.

2024 Özel Yetenek Sınavı sonuçları açıklandı! 2024 Özel Yetenek Sınavı sonuçları açıklandı!

60 yaşındaki Gurbet Akdemir, köylerinde okul olmaması nedeniyle çocukluğunda eğitim alamadığını belirtti. Akdemir, kurs sayesinde kendine güveninin arttığını ve sosyal hayatında bağımsız hareket edebildiğini ifade ederek, “Öğrenmenin yaşı yok. 60 yaşında okumayı öğrendim ve bu fırsatı verdiğiniz için çok mutluyum” dedi.

70 yaşındaki Zeynep Toraman ise 4 ayda okumayı öğrendiğini ve bu eğitimle günlük hayatındaki birçok işini artık kendisinin yapabildiğini vurguladı. Toraman, “Artık tek başıma klimayı açabiliyor ve fırındaki yemekleri takip edebiliyorum. Okuma yazma bilmeyen herkes bu kurslara katılmalı” dedi.

35 yaşındaki Feryat Akdemir, maddi imkansızlıklar nedeniyle eğitim alamadığını ve çocuklarına yardımcı olabilmek için kursa başvurduğunu belirtti. Akdemir, “Oğlumla ve kızımla beraber ders çalışıyorum. Artık sosyal hayattaki işlerimi kolayca çözebiliyorum ve kendime daha çok güveniyorum” şeklinde konuştu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı bu eğitim fırsatları, kadınların hayatlarında önemli bir değişim yaratarak, hem kişisel hem de sosyal düzeyde bağımsızlık kazanmalarını sağlıyor.

Kaynak: İHA