Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve TEMA Vakfı arasında yapılan işbirliği çerçevesinde, okullarda sürdürülebilirlik ve çevre bilincini artırmaya yönelik bir dizi proje başlatıldı. "Sürdürülebilir Yaşam İçin Eğitim Projesi" kapsamında 81 ilden öğretmenlere eğitici eğitimler verildi ve bu öğretmenlerin kendi bölgelerinde projeleri uygulamaları hedeflendi.

Protokol kapsamında yürütülen projeler arasında Minik TEMA, Yavru TEMA, Ortaokul TEMA, Evimiz Dünya, Ağaç Kardeşliği, İklim Değişikliği Eğitim ve Farkındalık ve Su Kardeşliği gibi çeşitli programlar bulunuyor. Bu projeler aracılığıyla, iklim değişikliği ve çevre sorunları hakkında ortaokul kademesindeki 27 ilde 2 bin 699, Ağaç Kardeşliği projesiyle ise 51 ilde 9 bin 622 öğrenciye eğitim verildi.

"Doğa Öncüleri Projesi" kapsamında, öğrenciler "yaban hayatı koruyucuları", "su melekleri", "plastik avcıları", "gıda savaşçıları" ve "karbon tutucuları" gibi topluluklarda yenilikçi projeler geliştirdi. Ayrıca, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ve Hayat Holding arasında imzalanan "Hayata İyi Bakarız: Ekolojik Okuryazarlık Projesi İşbirliği Protokolü" ile okul ve sınıf oyunları, görsel videolar ve düşündürücü etkinlikler ile öğrencilere çevre bilinci kazandırılacak.

2024-2025 eğitim öğretim yılında, okullarda "yeşil bayrak" uygulaması başlatılacak. Bu uygulama, enerji verimliliğini artırmak, kamu kaynaklarını etkin kullanmak ve çevreci okullar geliştirmek amacıyla gerçekleştirilecek. Çalışma ile birlikte, öğrencilerde çevre bilinci oluşturulacak ve doğa dostu alışkanlıklar kazandırılacak.

Okullarda, enerji tüketiminin etkin kullanımı, su tasarrufu, atık yönetimi ve çevre bilinci konularında çeşitli eğitimler ve sosyal medya farkındalık kampanyaları düzenlenecek. Ayrıca, öğrenciler belirlenen alanlarda ağaç dikimi yapacak ve dikimlerin bakımını üstlenecek. Çalışmalarıyla öne çıkan okullar "yeşil bayrak" ile ödüllendirilecek.

Kaynak: AA