Erzurum’da iki akademisyen tarafından yapılan araştırma, Covid-19 dönemi boyunca maske kullanımının sağlık çalışanları üzerindeki fizyopsikolojik etkilerini inceledi ve çarpıcı bulgular ortaya koydu.
Mehtap Tan ve Yasemin Çıracı Yaşar tarafından gerçekleştirilen araştırmada, Covid-19 sürecinde maskenin, sağlık çalışanları için kritik bir koruyucu ekipman olduğu ancak uzun süreli kullanımının fizyopsikolojik sorunlara yol açabileceği vurgulandı. Araştırmanın amacı, sağlık çalışanlarının uzun süreli maske kullanımına bağlı yaşadıkları fizyolojik ve psikolojik sorunları ortaya koymaktı. Kesitsel tanımlayıcı nitelikteki çalışma, Aralık 2021-Şubat 2022 tarihleri arasında Erzurum’da bir hastanede görev yapan 552 sağlık çalışanı ile gerçekleştirildi. Araştırmada, sosyo-demografik özellikler, maske kullanımına yönelik tutumlar ve psikofizyolojik etkilerle ilgili bir anket kullanıldı.
Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların %53,4’ü burun tıkanıklığı ve ağız kokusu, %50’si yüzde tahriş, %34,7’si ise görme sorunları yaşadıklarını bildirdi. Ayrıca, katılımcıların %47,6’sı maske kullanımına dair olumsuz düşüncelere sahip olduklarını ve tükenmişlik yaşadıklarını belirtti. Katılımcılar ayrıca, maske kullanımının sağlık çalışanları arasında kimlik güvenliği kaygılarına yol açtığını ifade etti.
Araştırma, uzun süreli maske kullanımının sağlık çalışanlarında önemli psikofizyolojik sorunlara neden olduğuna dikkat çekerek, hastane ve devlet yöneticilerinin bu bulguları dikkate alarak gerekli önlemleri almaları gerektiğini belirtti. Araştırma sonuçlarının, benzer çalışmalara ışık tutabileceği ifade edildi.