Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor. Elverişli iklimine rağmen sulamada yaşanan sıkıntılar nedeniyle uzun yıllar kabuğunu bir türlü kıramayan Manisa’nın Demirci ilçesi, son dönemde atağa geçti. Hünnap gibi endemik tarım ürünleriyle adını sık sık ülke gündemine taşıyan Demirci’ye bir baraj daha geliyor. Tamamlandığında bin 590 dekar verimli tarım arazisini modern sulama ile tanıştıracak Boyacık Barajı’nda çalışmalar aralıksız devam ediyor.
Çalışmaların planlandığı gibi aralıksız bir şekilde devam ettiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta “Manisa Demirci’nin Türk tarımında hak ettiği yere gelebilmesi için son 21 yılda ilçe genelinde 13 baraj ve gölet projesi hazırladık. Bunlardan 9 tanesi ya tamamlandı ya da inşaat aşamasında. Bin 590 dekar araziyi borulu-basınçlı sistem ile sulayacak Boyacık Barajı’da inşa aşamasındaki barajlarımızdan biri. Şu anda şantiyede ulaşım yolu imalatı ve gövde sıyırma kazılarımız devam ediyor” diye konuştu. Demirci Boyacık Barajı’nın gövdesinin temelden 33 metre yükseklikte, kil çekirdekli kaya dolgu tipinde projelendirildiğini ifade eden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, baraj gövdesi için yaklaşık 240 bin m dolgu yapılacağını da sözlerine ekledi.
Üreticiye yılda yaklaşık 8 milyon lira ek gelir
Boyacık Barajı’nda 890 bin metreküp su depolanacağını hatırlatan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Boyacık Deresi üzerine inşa edilen barajımız sayesinde bin 590 dekar tarım arazisi daha can suyuna kavuşacak. Hem tarlalardaki verim artacak. Hem de sulama maliyetleri azalacak. Boyacık Barajı sayesinde bölge üreticimiz 2023 yılı rakamlarıyla yılda yaklaşık 7 milyon 950 lira daha fazla kazanacak. Baraj inşaatımız biter bitmez de sulama şabekesi için çalışmalara başlayacağız. Hedefimiz bir an önce barajdan tarlalara su vererek, Manisalı çiftçilerimizin yüzünü güldürebilmek” dedi.