A. Buğra TOKMAKOĞLU/EGE TELGRAF- Pandemi döneminde ara verilen Manisa Mesir Macunu Festivali, 4 yıl aradan sonra Manisa’da karnaval havasında kutlanacak. UNESCO tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’ne alınan Mesir Macunu Festivali 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda başladı.

Normalde kültürel ve geleneksel çeşitli uygulamaları içeren ve baharın başlangıcı olarak kabul edilen Nevruz haftasında düzenlenen festival bu yıl yerel seçim telaşı sebebiyle nisan ayına kaydırıldı. 

Bu yıl 484. kez düzenlenen festival programı boyunca sergiler, sahne şovları, kültür-sanat ve müzik etkinlikleri, konserler, el emeği stantları, mesir korteji, fener alayı gibi etkinliklerle halkın katılımına açık olacak. Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerinden binlerce ziyaretçiyi ağırlayacak olan Manisa’da Mesir Macunu Festivali heyecanını çok sayıda gazete, televizyon, internet medyası temsilcisi takip edecek.

Festival boyunca Manisa’yı adım adım dolaşacak olan Türkiye’nin önde gelen dijital içerik üreticileri Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in ev sahipliğinde kenti ve festivali takipçileriyle paylaşacak. 

Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Manisa Valiliği ve Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün himayesinde gerçekleştirilen festivalin önümüzdeki yıl Manisa’nın 17 ilçesine yayılması hedefleniyor. 

1539 yılından bu yana sürdürülen ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in yeni görev döneminin ilk büyük organizasyonu olacak olan festival için şehir bayram yerine dönmüş durumda. Bu yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile birlikte başlayan Uluslararası Mesir Macunu Festivali, 28 Nisan Pazar günü Sultan Camii kubbe ve minarelerinden mesir saçımı ile sona erecek.

ETKİNLİKLER

Festival kapsamında her gün dolu dolu bir program bulunuyor. 24 Nisan Çarşamba (bugün) günü saat 21.00’de Cumhuriyet Meydanı’nda Halk Dansları Gala Gecesi, 25 Nisan Perşembe günü festivalin simgesi haline gelen 27. Manisa Mesir Sanayi ve Ticaret Fuarı’nın açılışı gerçekleştirilecek. Aynı günün akşamında ise Sefo halk konseri yapılacak.

26 Nisan Cuma günü 21.00’de Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenecek KÖFN halk konseriyle festival noktalanacak. 

MESİR MACUNU’NUN HİKAYESİ

Şifalı bir yiyecek olduğu kabul edilen mesir macununun ortaya çıkışı tarihsel bir öyküye dayanır. Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan, Manisa’da nedeni anlaşılamayan bir hastalığa yakalanır. 

Bu hastalığa çare için Sultan Cami Medresesi’nin başhekimi Merkez Efendi, 41 çeşit bitki ve baharatın karışımından oluşan bir macun hazırlar. Mesir Macunu ismiyle günümüze kadar ulaşan bu şifalı karışım, Hafsa Sultan’ı kısa sürede sağlığına kavuşturur. 

Yardımsever kişiliğiyle bilinen Hafsa Sultan, iyileşmesini sağlayan mesir macununun her yıl Nevruz haftasında halka dağıtılmasını ister. Küçük kâğıtlara sarılan macun, Sultan Camisi’nden halka saçılır. 

Festival kapsamında düzenlenen çeşitli etkinlikler ile Manisa’nın tarihi ve kültürü tanıtılırken, mesir macunu da ziyaretçilere dağıtılarak şifa kaynağı olarak kabul edilen bu lezzetin tadına bakmaları sağlanır.

MESİR MACUNU BAHARATLARI

İçerisinde 41 çeşit şifalı baharat bulunan mesir macunu yüzyıllardır şifa kaynağı olarak biliniyor. 

Mesir macunu, tarçın, karabiber, yenibahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, zerdeçal, Hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarıhalile, vanilya, darı fülfül, kakule, havlıcan, hıyarşembe, safran, kimyon, kuş burnu, mürsafi, meyan balı, zulumba, limon kabuğu, portakal kabuğu, deve dikeni tohumu, keten tohumu, keçiboynuzu, haşhaş, ısırgan tohumu, akbiber, üzüm çekirdeği, hayıt tohumu, kurutulmuş biberiye, funda yaprağı, melisa otu, karahalile, hibiskus gibi bitki ve baharatların karışımından oluşuyor.

Kaynak: EGE TELGRAF