Güncel

Manisa kırmızıya büründü

Manisa'da 26 bin dekar alanda hasat edilen domatesler, kurutulmak üzere tarlalarda sergilere serilmeye başlandı.

Abone Ol

Gediz Ovası kırmızıya bürünürken, kurutulan domatesler Filipinler, Hollanda, Letonya, Litvanya, Tayland ve Yunanistan başta olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç ediliyor. 2023 yılında 1 milyon 150 bin 67 ton kurutmalık domates ihracı gerçekleşirken, 2024 yılı Haziran ayı itibarıyla 277 bin 47 ton kurutmalık domates ihraç edildi.

Manisa'nın Saruhanlı ve Turgutlu ilçelerinde kurutmalık domates mesaisi başladı. 104 bin 410 dekar alanda salçalık domates bulunan kentte, 26 bin dekarda toplanan domatesler kurutmalık olarak tarlalara seriliyor. Tarlada işçilerin topladığı domatesler, elle veya makineyle kesilerek güneşte kurutulmaya bırakılıyor. Tuzlama işleminin ardından bir hafta boyunca kurumaya bırakılan domatesler, daha sonra tesislerde işlenerek ihraç ediliyor. Filipinler, Hollanda, Letonya, Litvanya, Tayland, Yunanistan gibi ülkelere gönderilen kurutulmuş domatesler, Manisa'nın önemli ihracat kalemlerinden birini oluşturuyor.

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, bu yıl ekonomik şartlardan dolayı domatesin yeterince kazandırmadığını belirterek, üreticilerin ürünlerini tarlada bırakmamak için işlemeye çalıştığını söyledi. Okur, "Geçen yıl 70 TL olan domatesin fiyatı, bu yıl henüz belli değil. 100 TL'nin altında kalmamasını temenni ediyoruz. Maliyetlerin yüksekliği bizi 100 TL'nin altına satmamaya yönlendiriyor" dedi.

Saruhanlı Kayışlar Mahallesi'nde kurutmalık domates üretimi yapan çiftçi Aziz Ulu ise bu sene fiyat beklentilerinin 100 TL ve üzeri olduğunu ifade etti. Ulu, "İnşallah beklentilerimizin üzerinde bir fiyat olur ve çiftçi sevinir" diye konuştu.

Manisa'daki kurutmalık domates üretimi, hem yerel ekonomiye katkı sağlıyor hem de Türkiye'nin ihracatına önemli bir değer katıyor.