Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alper Doğan, toplantıda farklı disiplinlerden bilim insanlarının oluşturduğu üç çalışma grubunun görüşlerini paylaştı. Doğan, körfezdeki ekosistem sorunlarının acil çözülmesi gereken konular arasında olduğunu vurgulayarak, "Acil olarak ele alınması gereken konuların yanı sıra orta ve uzun vadede yapılması gerekenlerle ilgili görüşlerimizi ilettik. Raporun, körfezdeki kalıcı düzelmenin önünü açacağına inanıyoruz" dedi.

Bahçesine yaptığı güneş panelleriyle enerji maliyetini sıfırladı Bahçesine yaptığı güneş panelleriyle enerji maliyetini sıfırladı

Prof. Dr. Ergün Taşkın: Kirlilik ve Önlemler

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergün Taşkın, İzmir Körfezi'ndeki balık ölümlerinin aşırı bakteri artışından kaynaklandığını belirtti. Taşkın, "Bu bölgeyi iyileştirmek için karasal bölgeden şehirsel, endüstriyel ve tarımsal girdilerin tamamen kesilmesi gerekiyor. Ayrıca arıtmanın kapasitesinin arttırılması ve iç körfezde dip taraması yapılması şart" dedi. Taşkın, sürekli bir çözüm için karasal baskının azaltılması gerektiğini vurguladı. Bilim Kurulu üyelerinin önerileri doğrultusunda hazırlanan acil eylem planının eylül ayı sonuna kadar açıklanması bekleniyor. 20 Ağustos'ta Bayraklı ilçesi Turan Sahili'nde meydana gelen balık ölümleri ve kötü koku sorunları sonrası, kirlilik kaynağının tespit edilmesi ve önlenmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından inceleme başlatılmıştı. Yapılan analizlerde, balık ölümlerinin deniz suyu sıcaklığındaki artış, kirlilik ve oksijen seviyesinin yetersiz olmasından kaynaklandığı belirlenmişti.

Koordinasyon ve Çalışma Grubu Toplantıları

5 Eylül'de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum başkanlığında yapılan "İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu" toplantısında, Bilim Kurulu üyeleriyle çalışma gruplarının oluşturulması ve acil eylem planının hazırlanması kararlaştırılmıştı. Bu gelişmeler, İzmir Körfezi'nin çevresel sorunlarına kalıcı çözümler üretmek ve bölgenin sağlığını korumak için atılacak önemli adımları işaret ediyor.

Kaynak: AA